Banda ce are întotdeauna prioritate în sensul giratoriu! Detaliul ce te scapă de amendă și de accident
Sensul giratoriu a fost conceput pentru a fluidiza traficul și a permite trecerea printr-o intersecție fără a mai sta la semafor, dar mulți șoferi care consideră că ”au prioritate” fac o greșeală majoră și ajung să provoace accident și să fie amendați de Poliție.
Prima intersecție circulară a fost concepută în Statele Unite ale Americii, în 1904, în zona Manhattan. A fost imediat preluată ideea și în alte zone ale Americii, iar în 1907 a fost dată în folosință Piața Arcului de Triumf din Paris, sistematizată în același mod circular. A devenit, în timp, una dintre cele mai eficiente modalități de fluidizare a traficului auto și se folosește acum în toată lumea.
Regula generală era simplă: indiferent de direcția din care vii, trebuie să acorzi prioritate mașinii aflate în interiorul sensului giratoriu.
Practic, vehiculul care a intrat în sensul giratoriu are prioritate de trecere față de oricare alt vehicul.
Noua regulă a sensului giratoriu
Odată cu dezvoltarea infrastructurii, însă, am ajuns să avem sensuri giratorii cu 2, 3, chiar 4 benzi de circulație. Aceste benzi, chiar dacă sunt circulare, au îi obligă pe șoferi să respecte aceeași regulă ca în cazul celor de pe drumurile drepte. Adică, să semnalizeze când trec de pe o banda pe alta și să se încadreze doar după ce acordă prioritate celor aflați pe acea bandă.
Și chiar dacă regula generală a sensului giratoriu s-a menținut, iar cei aflați în interiorul acestuia au prioritate, se aplică acum și alte reguli.
Astfel, cei aflați în zona centrală a giratoriului, deci pe banda cea mai apropiată de mijlocul acestuia, trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care se află pe banda din dreapta lor, când vor să iasă din sensul giratoriu.
Ce stabilește legea rutieră
Codul Rutier, actualizat chiar în 2023, prevede la Art 107, pct. 1.1 că ”în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”
Practic, atunci când ne aflăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și vrem să ieșim, dăm semnal dreapta, ne asigurăm că nu circulă altă mașină pe banda 1 și apoi părăsim giratoriul, urmând să ne încadrăm tot pe banda 2.
Conform graficului de mai sus, șoferul mașinii de culoare portocalie (linie albastră) e obligat să acorde prioritate mașinii de culoare verde (linia roșie). Fiindcă efectuează o schimbare de bandă pentru a ieși din sensul giratoriu, în timp ce mașina verde își păstrează banda.
Banda care are mereu ”prioritate” în sensul giratoriu
Instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră și a lucrat o lungă perioadă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a explicat pentru ProMotor care este regula ”de aur” în sensul giratoriu.
”Întotdeauna le spun elevilor mei acest lucru, când intri într-un sens giratoriu, încadrează-te pe banda 1, banda cea mai apropiată de partea dreaptă a drumului. De ce? Pentru că această bandă va avea mereu prioritate, indiferent pe care ieșire părăsești sensul giratoriu. Banda 1 are prioritate și în fața celor care vin din afara giratoriului și în fața celor care vor să iasă. Dacă te afli pe banda 2, 3, 4, 5, nu contează, regula e aceeași, dai prioritate când ieși din giratoriu tuturor celor care circulă pe benzile inferioare. Oricum, ca regulă de bun-simț generală, toți ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu, pentru că doar așa poți preveni un accident”, este sfatul dat de instructorul Marian Croitoru tuturor conducătorilor auto.
Așadar, pentru a nu sta cu grija că încălcați legea sau provocați un accident de circulație fiindcă nu acordați prioritate corespunzător, intrați întotdeauna în sensul giratoriu pe banda 1, cea mai din dreapta. Dar, desigur, doar după ce acordați prioritate celor care deja se află în interiorul giratoriului pe această bandă.