Autoritățile pot confisca mașinile celor care aruncă gunoi în alte locuri decât spațiile special amenajate. Comisarii Gărzii de Mediu au acest drept începând cu luna mai a acestui an.
Un bărbat din Drobeta-Turnu Severin, care a aruncat saci cu moloz pe câmp, a rămas deja fără mașină. Pensionarul a povestit pentru Știrile ProTV, cum a fost urmărit și fotografiat în trafic. Bărbatul a fost amendat cu 15.000 de lei, iar mașina cu care a cărat gunoiul i-a fost confiscată pe loc. Șoferul poate contesta în instanță măsura. Dacă nu va câștiga apelul, mașina sa va fi scoasă la licitație.
Și proprietarul pe terenul căruia urmau să fie aruncate gunoaiele a fost sancționat cu 500 de lei pentru că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni astfel de acțiuni. Acesta a curățat și a îngrădit terenul.
La sfârșitul lunii mai, doi timișoreni au fost amendați cu câte 30.000 de lei fiecare, după ce au fost văzuți de echipaje mixte ale Gărzii de Mediu din județul Timiș și din București, aruncând deșeuri într-o zonă aflată în apropierea șoselei de centură a Timișoarei. Autoutilitarele lor au fost confiscate, potrivit tion.ro.
Echipaje ale Gărzii de Mediu vor patrula cu mașini neinscripționate, lucru care facilitează urmărirea celor care au intenția să scape de gunoiul pe care îl transportă.
Începând cu luna mai a acestui an, comisarii Gărzii de Mediu au dreptul de a confisca autovehiculele care sunt folosite pentru transportarea și aruncarea ilegală a deșeurilor. Sancțiunea contravențională complementară a fost aprobată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Măsura de confiscare presupune trecerea în proprietatea statului, fără plată, a unor bunuri aflate în conexiune cu respectiva contravenție. Sunt supuse confiscării bunurile destinate, folosite sau/și rezultate din săvârșirea contravenției.
Amenzile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor pornesc de la 3.000 de lei pentru persoane fizice și pot ajunge până la 40.000 de lei pentru firmele care aruncă gunoiul în alte locuri decât cele special amenajate.