Avionul folosit de Nicolae Ceaușescu este scos la licitație
Avionul prezidențial al fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație. Prețul de pornire este 25.000 de euro. La licitație va fi scos și un avion folosit de președintele Ion Iliescu. Ambele aeronave pot fi văzute la Aeroportul Internațional Henri Coandă.
Avionul folosit de Nicolae Ceaușescu a fost construit în 1982. Atunci a fost prezentat public primul și singurul model de avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11. Tot în 1982 a avut loc primul zbor de pe aeroportul Băneasa., iar un an mai târziu a fost și zborul inaugural cu pasageri pe ruta București-Timișoara, informează Alephnews.ro.
Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.
Avionul prezidențial „Super one-eleven”, folosit de Nicolae Ceaușescu
Ulterior, avionul a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu între 1986 și 1989. Aparatul de zbor va fi scos la licitație pe 27 mai, prețul de pornire fiind 25.000 de euro.
Sursă foto: bucurestiulmeudrag.ro
”Îți propunem și o selecție de poșete ce poartă semnătura celebrelor branduri Hermés, Chanel sau Gucci. Acestora li se adaugă cel mai impresionant lot dintr-o licitație: avionul prezidențial „Super one-eleven”, folosit pentru zborurile oficiale ale președintelui Nicolae Ceaușescu (1986)” scrie în anunțul postat pe site-ul artmark.ro.
Tot atunci și la același preț va fi scos la vânzare și avionul prezidențial „Negrești”, folosit pentru zborurile din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989.
Cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, la categoria tezaur. Licitația este organizată de Artmark, iar avioanele pot fi văzute începând de miercuri în catalogul online al evenimentului sau pe platforma
Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.