La sfârşitul anilor ’80, Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifica gazele de eşapament ale motoarelor diesel drept „posibil cancerigene”, acestea intrând în categoria 2A de risc. În traducere, nu existau suficiente dovezi că motoarele diesel ar fi aşa de dăunătoare sănătăţii umane.
Iată, însă, că timpul a trecut, iar acum, la peste 30 de ani distanţă, diversele studii şi statistici au dus la o schimbare de optică a specialiştilor. În urma unei săptămâni întregi de dezbateri pe tema cancerului, condusă de experţii asociaţiei CICC (Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului), motoarele diesel devin un inamic serios al sănătăţii umane.
Conform specialiştilor, „dovezile ştiinţifice ne-au făcut să considerăm în unanimitate că gazele de eşapament ale motoarelor diesel sunt clar o cauză importantă a cancerului pulmonar„, aşa încât acestea sunt de acum încadrate în clasa de risc Grupa 1, alături de fumat, alcool şi radiaţiile ultraviolete.
Cei mai afectaţi sunt oamenii care locuiesc în zonele urbane, unde poluarea a devenit foarte mare, iar, cel puţin pe plan european, mai mult de jumătate dintre maşini sunt echipate cu motoare diesel. Însă la riscurile cancerului pulmonar cauzat de motoarele diesel sunt expuşi şi cei care lucrează în domenii care au strânsă legătură cu motoarele alimentate cu motorină, trenurile, vapoarele sau transportul de marfă şi persoane.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage, astfel, un semnal de alarmă, implicaţiile imediate fiind modificarea normelor de poluare, a controlului emisiilor poluante şi schimbări în tehnologie. Ceea ce e clar că va readuce în discuţie ideea UE de a creşte taxa la motorină, chiar dacă în primăvara acestui an parlamentul european a amânat o astfel de decizie.
Voi ce părere aveţi: MAI MERITĂ CUMPĂRATE MAŞINI CU MOTOARE DIESEL?