Avertisment fără precedent al transportatorilor: Dezastrul City Insurance se va repeta în 6-8 luni
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) lansează un avertisment fără precedent: dezastrul City Insurance se va repeta în 6-8 luni, dacă autoritățile ignoră în continuare problemele pieței asigurărilor.
Falimentul iminent al City Insurance a lăsat multă lume în șoc, dar sunt și cei care au prezis un astfel de deznodământ. Potrivit COTAR, falimentul City Insurance era prezis de multă vreme, reprezentanții Confederației vorbind chiar de un „tun financiar”. Totuși, un alt faliment va urma, dacă autoritățile nu iau măsuri urgente. Este vorba de Euroins, a doua mare companie de pe piața asigurărilor RCA și ca număr de reclamații și procese cu păgubiții și service-urile.
Totuși, situația Euroins este una diferită față de City Insurance, cel puțin în ce privește disponibilitatea companiei de a lucra cu ASF pentru a se stabiliza și a readuce plățile în normalitate. Euroins a făcut mai multe majorări succesive de capital și, recent, a beneficiat de intrarea în acționariat a BERD, mișcare care îi aduce un plus substanțial de credibilitate, pe lângă plusul de 30 de milioane de euro în ceea ce privește capitalul, notează Economica.
„Toate predicţiile noastre au devenit realitate. În acest moment avertizăm, încă o dată, că mai există un pericol pentru piaţa de asigurări, pe care autorităţile statului român le ignoră în continuare, exact ca în cazul City Insurance. De peste 2 ani am atenţionat instituţiile statului român, am oferit predicţii bazate pe documente, rapoarte şi informaţii publice, pentru a arăta că în piaţa asigurărilor din România există două bombe cu ceas: City Insurance şi Euroins”, au afirmat reprezentanţii COTAR prin intermediul unui comunicat de presă.
„Dezastrul City Insurance se va repeta în 6-8 luni” – anunță Confederația Transportatorilor COTAR
Potrivit celor de la COTAR, Sectorul de Asigurari din cadrul ASF a închis ochii la fraudele înregistrate la City Insurance şi alte companii, permiţând ca banii de daune să ajungă în paradisuri fiscale.
„Vestea proastă este că mai urmează încă un tun financiar, în 6-8 luni, dacă nu se intervine urgent! Aşa cum putem observa şi în cazul City Insurance, decontul îl facem noi, românii, pentru tunurile date de firmele şi oamenii din spatele lor. Ei vor pleca şi de această dată cu banii, iar 9 milioane de şoferi vor plăti daunele”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.
Cei de la COTAR au solicitat constituirea unei comisii de anchetă în Parlament și intervenția DNA pentru a analiza cum a fost posibilă frauda uriașă de la City Insurance. Potrivit acestora, nicio instituție din România nu a reacționat până în prezent.
„Ne întrebăm retoric, ce a păzit Serviciul Roman de Informații? Dar Direcția Naționala Anticorupție, care a primit informări punctuale și denunțuri exact pe aceste teme? Ce a păzit DIICOT, în timp ce rețelele de corupție se dezvoltau în piața de asigurări private și alte instituții românești cu rol de control – despre care existau și nenumărate informații, analize și predicții în spațiul public?”, se mai întreabă cei de la COTAR.