Avem şi o explicaţie video pentru o întrebare cu suişuri şi coborâşuri
E mai bine să scoţi la punctul mort când cobori un deal sau să rămâi angajat într-o viteză. Avantajele sau consecinţele sunt aceleaşi, indiferent că vorbim de transmisie manuală sau automată. Băieţii de la Engineering Explained ne explică asta.
Există două situaţii. În prima dintre ele avem o coborâre simplă, adică venim de sus şi jos e finalul coborârii, fără alte dealuri care urmează. Eficient e să lasaţi maşina în viteză. Asta pentru că atunci când e în sarcină, nu stai cu piciorul pe pedala de acceleraţie şi funcţionează numai frâna de motor. Astfel, injectoarele nu pompează benzină pentru că nu primesc o comandă via unitatea de accelerare (pedală, clapetă şamd). Gravitaţia şi inerţia mişcării sunt suficiente ca să ajungi jos, iar frânarea o face motorul.
Motorul are rotaţii în continuare dar asta datorită roţilor care sunt conectate la transmisie, care la rându-i e conectată la motor (turaţiile motorului şi cele ale cutiei fiind diferite, maşina e înfrânată). Demonstraţia acestei economii se vede şi în video. Calculatorul pentru consumul real se duce automat în 99.9 mpg (miles / gallon) – valoarea pe care o arată implicit când injectoarele nu debitează. Cum pui din nou piciorul pe acceleraţie, valorile încep să fluctueze pentru că sistemul de injecţie lucrează. În acest caz al unei simple coborâri din punctul A în punctul B, nu are rost să riscaţi să coborâţi cu maşina la punctul mort pentru că nu faceţi decât să pierdeţi frâna de motor.
Al doilea scenariu e când aveţi, aşa cum zicem noi, mai mute văi pe care urcaţi, apoi coborâţi şi tot aşa. Secvenţa de pante şi rampe nu e aceeaşi pentru sunt înclinaţii şi lungimi diferite.
Dacă sunteţi în coborâre abruptă sau îndelungată pe un deal şi aveţi maşina la punctul mort, veţi câştiga viteză. Şi, la fel cum bine-compară băieţii de la Engineering Explained, călătoria voastră devine cinetic asemenea celei într-un montagne russe, în care trenuleţul foloseşte momentul inerţial pentru a traversa punctele de maximum şi pentru a recâştiga viteză şamd. Da, din punct de vedere al consumului este un câştig. Însă !!! acest câştig este nul în raport cu siguranţa pe care o pierdeţi. Nu mai aveţi frână deloc (pentru că sunteţi în punctul mort şi frâna de motor este inexistentă) şi s-ar putea să prindeţi o viteză care vă aduce la limita legilor fizice şi la pierderea controlului.
Acest scenariu este eficient din punct de vedere al consumului dacă viteza pe care o câştigaţi şi o recâştigaţi este suficientă cât să urcaţi în următoarea rampă şi tot aşa. Deci asta cu consumul mai mare sau mai mic în punctul mort sau nu pe un drum cu suişuri şi coborâşuri e o chestie fragil de confirmat, cât şi de infirmat. Variabilele ţin de preamulte lucruri – viteza maşinii, gradele pantelor şi ale rampelor, greutatea maşinii, momentul cinetic în funcţie de toate aceste lucruri şi … nebunia de a risca pentru câteva grame de benzină sau motorină. Noi nu v-am recomanda aşa ceva niciodată şi această demonstraţie este fix pentru a vă arăta că economia de carburant este infimă.
Autor Alexandru Banu
Sursă Engineering Explained