Avantajele unui număr CD sunt de la +1 la +infinit. Iată şi lista cu ele
Tot vedem prin ţară numere de înmatriculare care încep cu literele CD – corp diplomatic. Unele sunt maşini normale, cu sau fără steguleţe. Altele … nişte bolizi teribili de te miri ce şi cum şi de ce şi-n ce fel.
Ne-am interesat un pic prin convenţii şi site-uri ca să aflăm ce drepturi şi privilegii (aproape una şi aceeaşi însemnătate) au “diplomaţii”. De obicei este un şef de misiune – aşa cum e numit – sau agent diplomatic / ambasador (în accepţiunea colectivă) – ei pot fi detaşaţi în misiune cu tot cu familie şi pot achiziţiona diverse bunuri pentru folosinţa pe perioada şederii – inclusiv maşini.
După ce am citit articol cu articol convenţia de la Viena (1961) şi am dublu-confirmat cu site-ul geopolitics.ro, am înţeles că în primul rând au o imunitate extraordinară (vezi şi cazul Teo Peter). Atunci, chiar dacă Statul Român a cerut ridicarea imunităţii, o lege militară l-a scăpat pe ofiţerul american. Numai în cazuri speciale se poate cere ridicare imunităţii (inclusiv abateri rutiere). În rest, diplomaţii au o imunitate care îi păzeşte de toate. Dar asta nu înseamnă că membrii misiunilor diplomatice nu se supun reglementărilor locale şi că nu pot face excepţie de la imunitate în cazuri grave.
Diplomaţii pot achiziţiona mijloace de transport atât pentru uzul official, cât şi pentru cel personal. În al doiela caz, membrii misiunilor diplomatice pot cumpăra (de aici sau import) 2 maşini de familie cu scutire de la plata taxelor. Exceptarea de la plata taxelor de import din ţări extracomunitare, precum şi exceptarea de la plata TVA-ului se aprobă de către Direcţia de Protocol a Ministerul Afecerilor Externe.
Dacă înstrăinează maşinile după o perioadă de timp sau imediat către alte reprezentanţe diplomatice, drepturile se pastrează. Dacă maşinile sunt, spre exemplu, vândute unor persoane civile care nu se încadrează în prevederile Convenţiei de la Viena, se ridică regimul de exceptare.
Când îşi termină misiunea diplomatică, membrii au drept de export definitiv al bunurilor (inclusiv maşini) cu avizul mai multor direcţii (MAE şi Direcţia Generală Patrimoniu Cultural).
Conform geopolitics.ro, legea 195/2002 stipulează regimul circulaţiei pe drumurile publice a autovehiculelor misiunilor diplomatice precum şi ale membrilor personalului acestora. Tot această lege reglementează şi statutul permisului de conducere al membrilor misiunilor diplomatice străine din România care este recunoscut pe bază de reciprocitate. La expirarea acestuia poate fi preschimbat cu toate categoriile înscrise în acesta indiferent de statul emitent.