Audi și Krajete GmbH dezvoltă noi tehnologii pentru filtrarea emisiilor din aerul ambiental
AUDI AG și compania green tech Krajete GmbH din Linz dezvoltă împreună noi tehnologii pentru filtrarea emisiilor din aerul ambiental.
Acestea se numesc tehnologii de captare directă a aerului (DAC – direct air capturing technologies) și se bazează pe materiale de absorbție și pe procese inovatoare. Astfel sunt posibile reduceri substanțiale de energie și de costuri.
Cel mai recent exemplu al colaborării celor doi parteneri este noua instalație din Austria, ce utilizează un material de filtrare anorganic ce poate reține o sarcină mare de molecule și nu este sensibil deloc la umiditate. Astfel, nu este necesar deloc sau doar în anumite cazuri extraordinare ca aerul ambiental să fie deshidratat înainte de filtrare. Acest fapt crește eficiența și se reduc costurile. Condițiile optime termice și de presiune pentru absorbția moleculelor de CO₂ și apoi pentru îndepărtarea lor de pe suprafața de absorbție sunt foarte similare. Astfel se reduc semnificativ ciclurile de încărcare și descărcare ale materialelor de absorbție.
Cu alte cuvinte, astfel poate fi absorbit mai mult CO₂ din aer, într-un timp mai scurt. După pasul de absorbție, aerul filtrat este eliberat în mediul înconjurător. CO₂-ul recuperat este apoi disponibil în formă concentrată ca materie primă ce poate fi permanent stocată sau ce poate fi utilizată pentru o gamă largă de aplicații industriale. Instalația de dimensiuni mari situată în Austria, lângă Linz, este în prezent în curs de punere în funcțiune și poate filtra 500 de tone de CO₂ anual.
Până la finele anului, un alt modul adițional va crește capacitatea instalației la 1.000 de tone. Energia electrică necesară pentru operarea instalației provine de la un sistem fotovoltaic aflat pe domeniul companiei.
Alexander Krajete, CEO al companiei ce îi poartă numele și care a dezvoltat tehnologia spune că „am pornit de la premisa că, din motive de eficiență, vom lăsa procesul să funcționeze la presiunea ambientală. Apoi am modificat materialele de absorbție și condițiile fizice ale instalației, până când am găsit parametrii optimi pentru fluxul de aer, adică până la cantitatea optimă de CO₂ filtrată per unitate de timp.” Astfel au putut fi reduse semnificativ costurile de extragere, până la o sumă de trei cifre în euro per tonă de CO₂.
Obiectivul pe termen lung este de a asigura bioxid de carbon utilizabil în scopuri industriale
În acest sens, Krajete GmbH și AUDI AG urmăresc dezvoltarea de soluții revoluționare în aplicațiile necesare pentru aceasta.
„Tehnologia permite extragerea de CO₂ direct din atmosferă, indiferent de locul în care se află instalația și, de aceea, reprezintă o măsură importantă pentru susținerea eforturilor de decarbonizare,” a explicat Hagen Seifert, Directorul diviziei Concepte sustenabile de produs în cadrul AUDI AG. „Mai mult, tehnologia sistemului poate fi extinsă în variate feluri, datorită designului său modular”.
Ca pas următor după punerea în funcțiune a instalației de mari dimensiuni ce este deja montată în Linz, AUDI AG analizează în prezent posibilitatea de a folosi surse cu concentrații mai mari de CO₂, plus posibilitatea de filtrare și a altor emisii adiționale, ca de pildă oxizii de azot. În plus, tehnologia DAC ar putea fi implementată la scară mult mai mare la fabrica Audi din Győr, Ungaria. Aici este posibilă o instalație cu o capacitate de 25.000 de tone anual.
AUDI AG dorește să contribuie la reducerea creșterii temperaturii globale medii la sub 2 grade Celsius
În acest scop, compania depune toate eforturile să asigure sustenabilitatea în toate deciziile ce îi privesc activitatea și și-a stabilit obiective ambițioase. Iar până în anul 2025, Grupul Volkswagen urmărește reducerea amprentei ecologice a autoturismelor și autovehiculelor sale comerciale ușoare cu 40% pe întregul lor ciclu de viață, comparativ cu 2018.
Astfel, fiecare măsură în parte contribuie la atingerea amprentei neutre de carbon pentru întreaga companie până în anul 2050.