Au voie tirurile să depășească pe autostradă? Această bandă e interzisă camioanelor
Vehiculele de mare tonaj au anumite restricții, impuse prin lege, în ceea ce privește accesul și viteza pe anumite drumuri. Iată în ce condiții au voie tirurile să depășească pe autostradă și care e banda interzisă camioanelor.
Legislația rutieră din România impune o serie de limitări vehiculelor grele. Astfel de restricții sunt impuse în toate țările europene, dar diferă de la stat la stat.
De exemplu, în Polonia camioanele nu au dreptul să circule pe anumite benzi de pe autostradă.
Bandă de circulație interzisă camioanelor
Potrivit regulament aprobat în 2023, toate vehiculele de peste 3.5 tone și toate ansamblurile cu lungimea de peste 7 m, nu mai au dreptul să efectueze depășiri pe șoselele și autostrăzile din Polonia cu cel mult două benzi pe direcție.
De la această regulă fac excepție camioanele care depășesc vehicule de întreținere sau care circulă cu o viteză sub limita de 80 km/h.
Dacă autostrada are trei benzi sau mai multe, camioanele vor avea voie să depășească numai pe primele două benzi.
Au voie tirurile să depășească pe autostradă, în România?
În România, circulația pe autostradă este permisă tuturor tipurilor de vehicule a căror viteză constructivă permite depășirea a 50 km/h. Excepție fac mașinile pe care cursanții învață să conducă și vehiculele care efectuează un transport agabaritic.
„Vehiculele grele, lente sau agabaritice ori cele care se deplasează cu viteză redusă trebuie conduse numai pe banda de lângă acostament sau bordură, dacă în sensul de mers nu este amenajată o bandă destinată acestora” prevede Art. 132 din legea circulației.
O altă limitare impusă vehiculelor grele este cea referitoare la viteza maximă admisă.
Astfel, dacă autoturismele, de exemplu, pot rula cu până la 130 km/h pe autostradă, camioanele și vehiculele care au remorcă sunt obligate să circule cu 20 km/h mai încet.
Așadar, tirurile au voie să efectueze o depășire pe autostradă. Dar nu au dreptul să circule cu mai mult de 100 km/h. Și, desigur, au obligația de a respecta toate regulile de depășire și devansare.
Care e viteza maximă pe autostradă și drum expres
Vitezele maxime admise în afara loialităților, conform legii, sunt:
- 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau naționale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria A şi B;
- 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau naționale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria C, D şi D1;
- 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau naționale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile B1 şi C1.
În localitate, viteza maximă este de 50 km/h, dar poate diferi pe anumite sectoare de drum. Dar nu mai jos de 30 km/h și cel mult 80 km/h.
Aceste limite sunt stabilite de administratorul drumului, cu acordul Poliției Rutiere.
Amenzi pentru depășirea limitei de viteză admisă
Potrivit Codului Rutier, șoferii care depășesc limitele de viteză admise pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 330 și 3.300 de lei.
Punctul de amendă se raportează la salariul minim și reprezintă 5% din valoarea acestuia. Astfel, un punct de amendă este, în prezent, 165 de lei.
În cazul depășirii vitezei maxime, sancțiunea este de:
- 2 – 3 puncte de amendă pentru o depășire de 10 – 20 km/h a limitei de viteză;
- 4 – 5 puncte de amendă pentru o depășire de 21 – 30 km/h a limitei de viteză;
- 6 – 8 puncte de amendă pentru o depășire de 31 – 40 km/h a limitei de viteză;
- 9 – 20 puncte de amendă pentru o depășire de 41 – 50 km/h a limitei de viteză;
- 9 – 20 de puncte de amendă pentru o depășire de 10 – 20 km/h a limitei de viteză + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
- 9 – 20 de puncte de amendă pentru depășirea cu peste 70 km/h a limitei de viteză + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.