De multe ori s-a discutat dacă șoferii începători au voie, sau nu, să conducă pe autostradă, fiindcă nu fac ore practice pe drumuri de mare viteză în timpul școlii, de aceea Mihai Leu propune schimbarea legii.
Cursanții care vor să dobândească un permis pentru autoturism sau motocicletă, nu au voie să intre pe autostradă în timpul orelor de conducere.
Legislația națională interzice învățarea conducerii unui autovehicul pe autostradă, conform Art 210, Pct. 2.
Ceea ce înseamnă că orele practice de conducere se pot face doar pe drumurile din localități, cele județene și naționale. Unde limita de viteză maximă este mult mai mică.
În condițiile în care nu au făcut nicio oră practică de conducere pe un drum de mare viteză, este justificată întrebarea aceasta pe care mulți și-o pun. Au voie șoferii începători să conducă pe autostradă?
Conform legii, da! Toți conducătorii auto, indiferent de vârstă și experiență, au voie să conducă un autovehicul pe autostradă. Bineînțeles, cu respectarea legilor în vigoare.
Dar, o limitare care e impusă șoferilor care au mai puțin de 12 luni de experiență, este viteza cu care circulă.
„Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere […] este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse”, se precizează în legea 195/2002.
Astfel, un șofer începător nu are voie să depășească 110 km/h pe autostradă.
Iar această restricție se aplică în primul an de conducere pe toate autostrăzile din România. Iar pe drumurile naționale și județene sunt obligați să circule cu 20 km/h mai lent decât limita maximă admisă.
Contactat de ProMotor, multiplul campion de raliuri, Mihai Leu, e de părere că legea ar trebui schimbată.
„Ar fi bine ca șoferii să învețe încă din timpul școlii de șoferi să conducă pe autostradă. Atunci când termini școala de șoferi trebuie să fii foarte bine pregătit. Nu cred că e ok ca un începător să nu fi condus niciodată cu o viteză mai mare de 30 km/h”, a declarat pentru ProMotor Mihai Leu.
Acesta e de părere că e important, atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți participanți la trafic, să știe să controleze o mașină la viteze de peste 100 km/h. Și ar fi de mare ajutor să deprindă asta având alături un instructor auto, nu singur.
„Pot fi alese unele intervale orare când mașinile de școală să intre pe anumite tronsoane de autostradă. Sau poate pe o zonă similară, unde să poată învăța, cu instructorul alături, cum se comportă mașina la o viteză de 100-110 km/h. Astfel încât, atunci când va fi singur la volan, să știe ce are de făcut”, a mai spus campionul de raliuri.
În prezent, un șofer nu poate intra cu mașina pe autostradă decât după ce a dobândit permisul auto. Iar legislația nu îi obligă pe instructorii auto să-i învețe pe cursanți să conducă în regim de viteză. Ci doar îi obligă să circule cu 20 km/h mai puțin decât limita maximă admisă.
Ceea ce înseamnă că, de cele mai multe ori, șoferii învață de unii singuri să stăpânească mașina la viteze mari. Și asta după ce au obținut carnetul auto.