Atenţie, şoferi! Codul rutier din Grecia s-a modificat. Prevederi dure pentru cei care încalcă legea

Autor: Marius Vișan 18 iul. 2018 Știri auto
Atenţie, şoferi! Codul rutier din Grecia s-a modificat. Prevederi dure pentru cei care încalcă legea

Cei care doresc să călătorească în Grecia ar trebui să ştie că în aceasta ţară tocmai s-a schimbat Codul Rutier. Ministerul Afacerilor Externe informează că în cazul nerespectării prevederilor legale sancţiunile pot fi foarte drastice. 

MODIFICĂRI ADUSE CODULUI RUTIER AL REPUBLICII ELENE

1. Neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentraţie de alcool de:

– 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro şi imobilizarea autovehiculului;
– 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile şi imobilizarea autovehiculului;
– peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani şi care sunt depistaţi având o concentraţie de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancţionaţi cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puţin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

4. Depăşirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificaţiei indicatorului „STOP la intersecţie” se sancţionează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staţionarea – parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, şi ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenţă, indiferent de durată, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulaţia constantă a camioanelor grele şi a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind şoferii care circulă de drept pe această bandă se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanţe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv ţigările, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plăteşte în termen de 15 zile la Poşta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secţia de poliţie rutieră care aplică amenda.

 


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide