Atenție, RAR blochează mașinile pentru reverificare la ITP! Șofer: Nimeni nu se aștepta la asta

Autor: Radu Țuțulan 15 aug. 2024 Știri auto
Atenție, RAR blochează mașinile pentru reverificare la ITP! Șofer: Nimeni nu se aștepta la asta

Pentru a se asigura că Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este făcută corect, Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) pot bloca pe rampa de verificare oricând o mașină. Un șofer din Prahova, care a trecut recent prin această experiență, a povestit pentru ProMotor ce s-a întâmplat.

De foarte mulți ani, RAR face inspecții inopinate la stațiile ITP. Aceste verificări sunt aleatorii, dar se dispun doar în momentul în care un vehicul este pe rampă.

Mai exact, când inginerii ITP finalizează o verificare și introduc datele în sistem, inspectorii RAR pot dispune blocarea mașinii. Activitatea stației ITP este suspendată iar șoferul e obligat să aștepte inspectorii RAR pentru reverificare.

RAR blochează mașinile pentru reverificare la ITP

O verificare tehnică la ITP durează, în general, între 20 și 40 de minute. Timp în care inginerii analizează seriile de identificare ale motorului și caroseriei, emisiile de noxe, roțile, luminile, motorul, deci tot ce ține de partea tehnică a mașinii.

La final, introduc rezultatele verificării în sistem și așteaptă confirmarea RAR pentru emiterea autorizației de circulație. Sau precizează respingerea mașinii, dacă are probleme tehnice grave.

În acel moment, sistemul informatic poate decide, aleatoriu, dacă acordă aviz favorabil inspecției sau dacă se va face o reverificare.

Această reverificare are rolul de a analiza corectitudinea cu care se face inspecția tehnică a vehiculelor.

RAR blochează mașinile pentru reverificare, pe rampa stației ITP și trimite un inspector la respectiva unitate. În acest timp, activitatea stației va fi blocată iar șoferul aflat cu mașina pe rampă este obligat să aștepte sosirea reprezentatului RAR.

În momentul în care inspectorul Registrului Auto ajunge, se va relua verificarea tehnică a mașinii. Apoi, rezultatul final va fi comparat cu cel introdus inițiat de inginerul ITP în sistem.

Șofer: Nimeni nu se aștepta la asta

Un șofer din Prahova, care a trecut recent printr-o astfel de situație, a povestit pentru ProMotor cum s-a petrecut totul.

La ora 09:00, am urcat cu mașina pe rampă. M-a verificat, a testat, a trecut acolo tot și apoi, când era gata și a băgat datele în sistem, zice „Hopa! E mașina blocată de RAR” și a trebuit să așteptăm 2 ore, să ajungă un inspector. Nimeni nu se aștepta la asta”, a povestit Sorin.

În tot acest răstimp, bărbatul spune că nu a avut voie nici măcar să pornească mașina și niciun alt vehicul nu a mai putut fi inspectat.

Inginerul de la stația ITP i-a spus că aceste controale sunt normale, iar în ultima perioadă se fac tot mai des.

Dacă plecam, mi-a spus inginerul de la ITP, el era obligat să îmi rețină talonul și toate actele de la mașină. Deci, dacă te prinde un control din ăsta de la RAR cu mașina pe rampă, trebuie să stai pentru reverificare, nu poți să pleci”, a mai spus șoferul.

După ce a sosit, inspectorul Registrului Auto a verificat întâi actele mașinii, apoi codurile de identificare de la motor, caroserie și șasiu.

După ce a terminat de verificat actele, a cerut inginerului de la ITP să reia verificarea mașinii cu totul. Deci, farurile, roțile, emisiile de noxe, computerul de bord, tot, tot, tot. La final, rezultatele au fost la fel, așa că am primit avizul de circulație și totul a fost ok”, a mai povestit bărbatul din Prahova.

De ce RAR blochează mașinile pentru reverificare tehnică?

Registrul Auto Român desfășoară de foarte mulți ani astfel de inspecții inopinate la stațiile ITP.

Prin sondaj, RAR blochează mașinile pentru reverificare tehnică pentru a verifica dacă inginerii acelei stații au făcut corect ITP-ul.

Supravegherea directă a staţiilor ITP are ca scop îndrumarea şi controlul inspectorilor din acestea şi se realizează prin deplasarea inspectorilor supraveghetori RAR în staţiile de ITP cel puţin o dată pe săptămână, frecvenţa verificărilor directe fiind stabilită în funcţie de datele statistice obţinute prin supravegherea informatică precum şi prin reinspectarea în cadrul staţiilor a unor vehicule blocate, în funcţie de anumiţi parametri de intrare, în mod aleatoriu de aplicaţia informatică”, se arată într-un comunicat al Registrului Auto Român.

În 2023, din cele aproximativ 5.630.000 de vehicule care și-au făcut verificarea ITP, doar 3.76% au fost respinse.

Însă, în urma inspecțiilor efectuate în trafic de RAR, din peste 86.000 de mașini verificate, peste 43% au fost neconforme. Deci, prezentau defecte majore și, teoretic, nu ar fi trebuit să poată trece de verificarea ITP.

Motive pentru care o mașină este respinsă la ITP

Deficientele care pot fi constatate la ITP sunt încadrate în 3 categorii:

  • minore;
  • majore;
  • periculoase.

În cazul în care mașina are probleme majore sau periculoase, atunci va fi respinsă și nu va primi drept de circulație. Iar proprietarul va avea la dispoziție 30 de zile pentru a remedia defectele.

Printre problemele care duc la respingerea mașinii la ITP se numără:

  • sistem de frânare ineficient;
  • defecțiuni la sistemul de iluminare;
  • caroserie afectată de rugină;
  • semne ale unui accident;
  • emisii prea mari de noxe, etc.

Cât timp e valabil ITP

În cazul mașinilor noi, ITP-ul este valabil pentru o perioadă de 3 ani, din momentul achiziției mașinii.

Dacă autoturismul are între 3 și 12 ani vechime, atunci ITP-ul se face la fiecare doi ani.

Iar în cazul mașinilor care au fost puse în circulație de mai mult de 12 ani, Inspecția Tehnică Periodică trebuie refăcută în fiecare an.

Iar în cazul vehiculelor de taxi sau care fac transport de persoane, valabilitatea ITP este de 6 luni.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide