Asigurările RCA: noile contracte vor avea prețul plafonat din 11 aprilie
Guvernul a aprobat miercuri, 5 aprilie, îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA pentru o perioadă de 6 luni la valoarea din februarie 2023. Conform acestei decizii asiguratorii vor fi nevoiți să emită noi polițe de asigurare auto obligatorii la prețurile practicate la începutul acestui an.
Dar șoferii trebuie să știe că plafonarea prețurilor pentru asigurările RCA este aplicată doar pentru noile contracte ce vor fi încheiate din data de 11 aprilie 2023. Pe lângă înghețarea prețurilor autoritățile au decis să plafoneze şi comisioanele de distribuţie ale brokerilor.
Decizia de plafonare a prețurilor pentru asigurările auto RCA este valabilă doar pe o perioadă de șase luni și urmează să aflăm cu date concrete dacă prețurile au fost reduse cu adevărat.
Plafonarea prețurilor RCA doar până în luna octombrie
Potrivit HG 298/2023, din 11 aprilie, tarifele de primă maxime pentru polițele RCA vor trebui stabilite de fiecare asigurător în parte la nivelul celor practicate la data de 28 februarie 2023. „Tarifele de primă maxime (…) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri” se arată în document.
Acest aspect înseamnă că perioada de plafonare a tarifelor RCA este cuprinsă între 11 aprilie și 11 octombrie 2023, iar contractele deja semnate nu vor beneficia de reduceri. Pe de altă parte tot prin HG 298/2023 se limitează la valoarea de 8% prima netă de cheltuieli de distribuție a comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA. „Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri” se arată la Art.1 punctul 4 din HG 298/2023.
Pe de altă parte tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, cu modificările și completările ulterioare, și ale reglementărilor emise în aplicarea acesteia. Influența clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplică și de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) în cadrul procedurii de alocare a asiguraților cu risc ridicat.