Asigurarea RCA 2020: Poliția Română reinterpretează legea și dă amenzi celor care nu au polița în original
Asigurarea RCA 2020: Poliția Română reinterpretează legislația după bunul plac și dă amenzi celor care nu au polița RCA în original, deși o instanță a stabilit în 2017 că șoferii nu sunt obligați să aibă la ei acest document. Răspunsul Centrului de Informare și Relații Publice al IGPR nesocotește decizia instanței și-i obligă pe șoferi să aibă la ei un document pe care legislația rutieră nu-l prevede în mod clar.
Discuțiile în spațiul public au apărut după ce un șofer a fost la un pas de a fi amendat de polițiști pentru că avea polița RCA doar în format electronic, nu și pe hârtie, în original. Șoferul a fost iertat de polițist doar cu promisiunea că nu va mai circula fără polița RCA în format pe hârtie, dar nu a înțeles de ce nu a fost suficient să-i arate polițistului documentul electronic care atesta că este asigurat RCA. Măsura este bizară, în condițiile în care polițele RCA pot fi emise online, în format electronic. În plus, situația unei asigurări RCA poate fi verificată online în orice moment.
Decizia polițiștilor contravine unei decizii a instanței (sentinţa civilă numărul 527, din 1 iulie 2016, pronunţată de Judecătoria Şimleul Silvaniei), care a arătat că legile nu specifică în mod expres obligativitatea conducătorilor auto de a avea asupra lor poliţa obligatorie de asigurare auto.
Asigurarea RCA 2020: De ce te amendează Poliția Română dacă nu ai polița RCA în original la tine
Într-o notă explicativă solicitată de colegii de la Hotnews, Poliția Română a răspuns că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic, pe suport de hârtie și doar în original. Polițiștii ignoră astfel decizia unei instanțe și-i obligă pe șoferi să aibă la ei un document pe care legislația rutieră nu-l prevede în mod clar.
În susținerea punctului lor de vedere, polițiștii fac din nou apel la prevederea ambiguă din Codul Rutier (OUG 195/2002) care „prevede obligația conducătorului autovehiculului de a avea asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”.
„Cu toate că încheierea contractului între asigurat și un asigurator RCA se poate realiza prin mijloace electronice, potrivit dispozițiilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 132/2017, dovada încheierii efective a acestuia se face prin documentul denumit poliță RCA, care așa cum prevede art. 2 pct. 21 reprezintă documentul prin care se constată încheierea contractului de asigurare RCA şi se atestă existenţa asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie”, se arată în răspunsul IGPR adresat Hotnews.
Departe de a justifica necesitatea de a avea polița RCA pe hârtie în original, prevederea citată mai sus stipulează doar că șoferii dovedesc calitatea de asigurați „prin documentul denumit poliță RCA”. Interpretarea polițiștilor arată că aceștia nu pot concepe că un document poate exista în afara formei arhaice, imprimate pe hârtie, eventual capsată într-un dosar cu șină, ca să fie totul ca la carte.