ASF a transmis către Ministerul de Finanțe propunerea de plafonare a tarifelor pentru asigurările RCA

Autor: Bogdan Bârliga 20 mart. 2023 Știri auto

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit nivelul pentru plafonarea tarifelor RCA și a transmis către Ministerul de Finanțe acestă propunere. Proiectul de act normativ trebuie avizat de acest minister pentru că este considerat autoritate competentă în materia reglementării.

Noile tarife de referință pentru polițele de asigurare RCA stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) indică o creștere de peste o treime în cazul persoanelor fizice. Datele din raportul pentru luna februarie publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară indică o creștere a tarifelor de referinţă pentru RCA cu o medie de peste 16 procente. Pentru mașinile cu motoare sub 1200 cmc, tariful mediu de referinţă va fi de 1.210 lei (1.027 lei în august 2022), pentru autoturismele cu motorizări cuprinse între 1201 şi 1400 cmc de 1.262 lei (1.069 lei anterior), pentru vehiculele cu motorizări cuprinse între 1401-1600 cmc de 1.417 lei (1.221 lei în august 2022). Cei care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1601-1800 cmc vor plăti 1.541 lei (1.330 lei anterior) şi pentru mașinile cu motoare de 1801-2000 cmc noile tarife indică o sumă 1.646 lei (1.446 lei anterior).

Cum se va aplica plafonarea la tarifele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară propune practicarea pentru o perioadă de 6 luni a tarifelor de primă RCA din martie 2022. Dar după ce ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins nu este clar dacă această plafonare a tarifelor va stabiliza prețurile din piață.

„În urma analizelor de impact efectuate de ASF, având în vedere discuţiile cu principalii asiguratori din piaţă, pentru stabilizarea pieţei, şi pentru a veni in întâmpinarea consumatorilor, propunerea noastră este de practicare pentru o perioadă de 6 luni, a tarifelor de primă RCA din martie 2022. În acest sens autoritatea a aprobat în şedinţa Consiliului ASF Proiectul de act normativ pe care îl va transmite luni Ministerului Finanţelor ca autoritate competentă în materia reglementării. De precizat că, prin excepţie, în cazul în care tariful pe primă oferit este mai mic în 2023, atunci se va alege cel mai mic tarif. Pe lângă această măsură, şi pentru a ajuta în final consumatorii, ASF va discuta şi propune renunţarea la taxa percepută societăţilor de asigurare pe primele brute încasate din RCA”, a declarat Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări din cadrul ASF citat de agerpres.ro.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide