ARO, numele care a răsunat în lumea întreagă datorită abilităţilor excelente în off-road ale modelelor produse la Câmpulung Muscel, ar fi putut sta astăzi alături de Range Rover şi Mercedes-Benz ML-Class în comparativele făcute de publicaţiile auto. Dar nu a fost să fie, fiindcă interesul unui grup restrâns de oameni a fost mai mare şi mai important decât interesul unui colos industrial şi a renumelui mondial. O faţă mai puţin cunoscută a acestei mărci româneşti este participarea la raliurile internaţionale.
ARO a participat la raliuri începând cu anul 1982, prin intermediul firmei ARO France condusă de pilotul de curse Sarazel. Acesta a modificat total un 242 galben, pe care a montat un motor V8 „Baracuda Kozvorthw”, motor care echipa în general bolizii de Formula 1, cutie de viteze automată şi punţi de Land Rover.
Maşina inscripţionată „ARO France” sau „ARO România” mai avea montat în spatele cabinei un rezorvor 300 de litri. Cu modificările aduse, maşina putea atinge viteza maximă de 250 km/h. Sarazel a participat cu acest 242 la „Raliul Islandei„ şi la „Raliul Faraonilor”, desfăşurat prin Deşertul Sahara, competiţii unde francezul a câştigat locul I.
Ulterior, Sarazel a mai pregătit un ARO, cu care, în 1983, a câştigat tot locul I la „Raliul Tunisiei”. Aceste raliuri câştigate erau o foarte bună reclamă pentru uzina ARO. Potrivit evidenţelor, după aceste competiţii uzina a exportat între anii 1984 – 1985 un număr de 4.500 de maşini în Franţa.
Tot în prima jumătate a anilor ’80, ARO 242 a participat la cel mai prestigios raliu, „Paris – Dakar”. Merită menţionat faptul că, la acest raliu, uzina nu a participat direct, ci doar importatorul ARO din Franţa, care a modificat în cursul anul 1983 două maşini (nr. înmatriculare 2742 VM 77 şi 2744 VM 77) astfel încât să facă faţă condiţiilor extreme din deşert.
Sub capotă, fiecare maşină avea montat un motor Chrysler V8 de 5,6 litri (250 – 300 CP) şi o transmisie automată cu 3 trepte. În 1984 şi în 1985, ARO France a participat cu cele două echipaje la Raliul Paris – Dakar: Gérard Sarrazin (pilot) şi Gérard Trouble (copilot) şi, respectiv, Christian Avril (pilot) şi Pierre Rousseau (copilot) la raliu, însă, de fiecare dată, echipajele au fost nevoite să abandoneze cursa din cauza problemelor tehnice.
Sursă: redescoperaistoria.ro