Încă un motiv să ne lăsăm mașina acasă. Pentru un transport mai sigur a apărut aplicația care depistează hoții din autobuz
O nouă utilitate pentru aplicaţia de smartphone care îi ajută pe ieşeni să vadă când ajunge în staţie autobuzul sau tramvaiul.
Practic, în momentul în care un utilizator face o sesizare despre un furt, o agresiune sau alt eveniment infracţional petrecut în autobuz sau tramvai, Poliţia poate urmări pe toate camerele pe care le are sub observaţie posibile piste ce duc la hoţul sau agresorul în cauză, scrie ziaruldeiasi.ro.
Poliţia din Iaşi ar putea identifica mai uşor hoţii din mijloacele de transport public cu ajutorul unei aplicaţii de mobilitate urbană. Aplicaţia se numește HereItIs, și îi ajută pe ieşenii deţinători de smartphone să vadă cât mai au de aşteaptat în staţie mijlocul de transport. Aplicaţia a fost dezvoltată cu scopul de a gestiona cât mai eficient timpul de aşteptare în staţii.
Practic, utilizatorul are acces la o hartă care prezintă, în timp real, toate mijloacele de transport în comun din Iaşi, sau doar cele ale liniilor selectate de utilizator, pe o suprafaţă în formă de cerc a cărui rază poate fi definită de utilizator.
Poliţia poate urmări hoţul prin tot oraşul
Aplicaţia HereItIs foloseşte date de la Compania de Transport Public Iaşi cu poziţiile vehiculelor, acestea fiind dotate cu sistem GPS, traseul putând fi calculat pe baza mişcării autobuzelor, sau apreciat după poziţie de cel care aşteaptă în staţie sosirea unui autobuz sau tramvai.
Aplicația mobilă a fost lansată în anul 2019, dar, recent, fondatorii au dezvoltat şi implementat o nouă funcţie a aplicaţiei, care permite înregistrarea plus redarea ulterioară a poziţiei şi a timpilor mijloacelor de transport în comun.
Asta însă le-a dat idei noi dezvoltatorilor aplicaţiei. Pentru această nouă funcţionalitate, Cristian Nistor şi Bogdan Florea s-au consultat cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, demers care va uşura munca acestora de a obţine mai rapid informaţii şi context despre evenimentele pe care le cercetează.
„Practic, autorităţile pot să vadă exact ce mijloace de transport au trecut într-o anumită dată, zonă şi interval orar unde a fost semnalat un incident/furt. În acest fel, se poate salva timpul necesar pentru a vizualiza camerele din acea zonă/mijlocul de transport şi a identifica mai repede făptaşii“, a declarat Cristian Nistor.
Concret, dacă telefonezi la Poliţie sau 112 că ai fost furat oamenii legii pot urmări mult mai uşor cine a urcat sau coborât din acel mijloc de transport, pentru a corobora apoi imaginile cu bazele lor de date.