Anvelopele reșapate sau cauciucuri noi dar ieftine? Care sunt mai bune și ce diferență de preț e între ele

Autor: Radu Țuțulan 25 sept. 2023 Știri auto

Unul dintre cele mai importante elemente de siguranță sunt roțile, așa că am analizat ce diferențe sunt între anvelopele reșapate și cauciucurile ieftine, dar noi. Care sunt mai bune și ce diferență de preț e între ele.

Anvelopele reșapate sunt cauciucuri uzate a căror membrană de rulare este reconstruită.

Practic, peste partea exterioară a anvelopei vechi se atașează o membrană nouă de cauciuc. Sau, așa cum mai spun unii șoferi, se pune un nou strat de „carne” peste vechea carcasă.

Teoretic, doar anumite tipuri de anvelope pot fi reșapate. Acestea sunt marcate cu acronimul „AUR”, care înseamnă Anvelopă Uzată Reutilizabilă.

Anvelopele reșapate au avantaje dar și dezavantaje

Anvelopele reșapate au avantaje dar și dezavantaje, în special din perspectiva siguranței.

Principalul avantaj al unei anvelope reșapate e prețul de achiziție, care este la jumătate față de un cauciuc premium.

Pentru cei care țin la mediul înconjurător, aceste pneuri sunt considerate ecologice, pentru că sunt reutilizate. Dar cam aici se încheie capitolul avantajelor.

Principalul dezavantaj – anvelopele reșapate nu sunt la fel de sigure ca cele construite de la zero. Fiecare cauciuc este reșapat diferit, astfel că pe șosea ele au o aderență diferită. Unele sunt mai grele, altele mai ușoare, chiar dacă aspectul vizual este identic.

Durata de viață este foarte scurtă. În anumite condiții meteo, benzile de cauciuc adăugate se pot desprinde chiar și după câțiva kilometri.

Anvelopele noi, dar ieftine

Cei cu buget limitat se orientează, de multe ori, către anvelopele noi, dar ieftine.

Acestea sunt construite de diverși producători necunoscuți și sunt cu 40-50% mai ieftine decât cele ale brand-urilor de renume. Problema este că și calitatea, de multe ori, lasă de dorit.

Anvelopa este unul dintre cele mai importante elemente ale mașinii. Siguranța ta, a celor din mașină și a celor de pe șosea depinde de calitatea cauciucului. Și nu e vorba de cum conduci tu, că ești un șofer atent și mergi încet. E vorba de situațiile limită, când trebuie să pui o frână brusc sau să faci un viraj la limită. Sau când conduci pe ploaie ori zăpadă”, a explicat Titi Aur pentru ProMotor.

Expert în conducere defensivă și multiplu campion de raliu, Titi Aur spune că nu ar miza nici pe anvelopele reșapate, nici pe cele ieftine. Din punctul său de vedere, ambele oferă un nivel de siguranță redus.

Eu recomand tuturor, dacă țin la siguranța lor și a celor din jurul lor, să investească într-o anvelopă de la un producător recunoscut. Costă mai mult, dar au o aderență bună mult mai bună. Și fac diferența într-o situație limită”, a mai spus Titi Aur.

Cât costă anvelopele reșapate și cele noi, dar ieftine

Pentru a face o comparație, am ales anvelopele de iarnă cu dimensiunea 185/65 R15, cu care este echipată, în general, Dacia Logan.

Cât costă anvelopele reșapate și cele noi, dar ieftine, comparativ cu un set de cauciucuri premium:

  • anvelopă reșapată Radburg – 150 lei
  • anvelopă nouă Sailun – 199 lei
  • anvelopă nouă Goodyear – 303 lei

Foarte important la anvelopele noi este anul fabricației. Aceasta este marcat cu indicativul DOT pe lateralul anvelopei, iar cifrele indică anul. De exemplu, DOT 22 înseamnă că acel cauciuc a fost fabricat în 2022.

Recomandarea specialiștilor este ca vechimea unei anvelope să nu fie mai mare de 5 ani. Deci cei care își cumpără anul acesta un cauciuc nou, să fie atenți ca pe lateral să scrie cel puțin DOR 18. Adică anvelopa să fi fost construită în 2018.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide