Ministerul Finanțelor a propus, oficial, schimbarea valorii punctului de amendă și a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență. Dacă va fi aprobat de Guvern în forma actuală, atunci, de anul viitor, cresc amenzile auto.
Valoarea punctului de amendă este neschimbat, în România, din anul 2017. Acesta a fost plafonat prin mai multe decizii ale Guvernului la valoare de 145 de lei.
Suma reprezenta 10% din valoarea salariului minim brut din anul 2017. Acum, însă, Ministerul Finanțelor propune oficial schimbarea modului în care sunt calculate amenzile auto.
Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență cu o serie de modificări fiscale propuse pentru anul 2024.
Printre acestea, ministerul propune schimbarea modului în care sunt calculate amenzile auto.
„Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se arată în propunerea de modificare a legii 195/2002.
Teoretic, este o scădere a procentului față de valoarea actuală, stabilită de legea circulației, care e de 10% din salariul minim.
Dar, practic, dacă proiectul va fi aprobat în forma actuală, înseamnă că șoferii vor plăti amenzi mai mari de anul viitor.
Pentru că, în prezent, punctul de amendă e plafonat la valoarea de 145 de lei. De anul viitor, însă, în forma propusă de Ministerul Finanțelor, punctul de amendă va fi de 165 de lei.
Asta pentru că salariul minim brut este de 3.300 de lei, iar punctul de amendă va reprezenta 5% din această sumă.
Din 2024, dacă se va aplica noul sistem de calcul propus de Ministerul Finanțelor, valoarea sancțiunilor va crește semnificativ.
Astfel, există cinci clase de sancțiuni:
Practic, cea mai mică amendă pe care o poate primi un șofer, ar fi de 330 de lei. Iar cea mai aspră sancțiune ar fie de 16.500 de lei, adică aproximativ3.300 de euro.