Anunț de ultimă oră de la Guvern: Testele de sânge să fie gata 48 de ore. Se modifică legea?

Publicat: 08 07. 2024, 13:34

Guvernul României analizează o nouă modificare a legii, proaspăt adoptate, referitoare la testarea anti-drog a șoferilor. Premierul Marcel Ciolacu propune ca testele de sânge să fie gata în 48 de ore.

La finalul lunii iunie, Guvernul a adoptat Ordonanța care aduce o serie de modificări legii circulației.

Una dintre schimbări stabilește că șoferii vor avea permisul suspendat automat dacă la drugtest iese un rezultat pozitiv. Principala problemă e că după acest test preliminar, e nevoie de o analiză de sânge. Iar rezultatele de laborator pot ajunge chiar și după o jumătate de an.

Rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog te lasă fără permis

Testele rapide anti-drog efectuate de Poliția Rutieră cu aparatele DrugTest au un rol orientativ. Acestea indică prezența în salivă a unor substanțe cu efect psihoactiv.

Însă, nu reprezintă o probă certă care să confirme să șoferul este drogat. De aceea, este obligatorie și efectuarea unor analize de sânge, care să stabilească în ce măsură acea substanță este prezentă în organism.

Când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație”, a stabilit Guvernul, conform proiectului propus de Ministerul Afacerilor Interne.

Oficial, peste 20% din testele efectuate la nivel național s-au dovedit fals-pozitive. Iar în unele județe această rată de eroare a fost chiar și de 50%. Ceea ce înseamnă că, în general, 2 din 10 șoferi au rămas pe nedrept fără permisul auto.

Iar principala problemă este că rezultatele de sânge vin după 3 luni-6 luni, în unele situații chiar și după 2 ani.

Depinde de instituțiile care prelucrează acele probe. Unele au făcut în 2-3 zile, altele au făcut, în cazurile extreme, în 2 ani. Dacă recoltarea de sânge s-a făcut din dispoziția polițistului, va trebui să plătească statul. O dată la 3 luni, la 6 luni, se centralizează toate analizele efectuate și se face un decont”, a explicat în cadrul unui interviu acordat DigiFM cms. Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR.

Practic, analizele de sânge intră în posesia Direcției Rutiere după ce e efectuată plata. Dacă aceste costuri ar fi acoperite pe loc, atunci rezultatele ar fi disponibile în câteva zile.

Dar cum cheltuielile se decontează o dată la câteva luni, rezultatele probelor biologice sunt indisponibile în tot acest interval. Iar șoferii nevinovați rămân fără permis, în timp ce aceia care au condus drogați nu pot fi trimiși în judecată.

Anunț de ultimă oră de la Guvern: Testele de sânge să fie gata 48 de ore

După ce în spațiul public au apărut numeroase critici la adresa noii legi, Premierul României a anunțat că va reanaliza legea.

Vedem ce punct trebuie să modificăm joi, în ședința de Guvern, cu aplicarea legii. Totuși, trebuie găsită soluția să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor, categoric, dar nici să facem o nedreptate prin această luptă a unor oameni nevinovați. În primul rând, categoric răspunsul trebuie să fie între 48 de ore și 72 de ore de la IML”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de G4media.ro.

Pe de-o parte, premierul va analiza posibilitatea ca statul să achiziționeze un aparat performant de verificare a probelor biologice. Dar, pe de altă parte, împreună cu ministrul Finanțelor va căuta o formulă prin care decontarea costurilor cu aceste analize să se facă pe loc.

Până când se va lua o hotărâre în privința acestei legi, însă, se mențin actualele reguli. Deci, șoferii la care testul rapid anti-drog iese pozitiv, vor avea permisul suspendat pe loc.