Analize de sânge: Polițiștii sunt obligați să accepte solicitarea șoferilor
Guvernul a făcut o nouă modificare în ceea ce privește recoltarea probelor biologice. De acum, polițiștii sunt obligați să accepte solicitarea șoferilor de a efectua analize de sânge, indiferent de valoarea indicată de etilotest.
Noile reguli adoptate de Guvern, privind sancționarea șoferilor băuți sau drogați, au intrat în vigoare.
Acum, șoferii cu alcoolemie mică pot cere atât retestarea, cât și efectuarea unei analize de sânge.
Șoferii cu alcoolemie mică pot cere retestarea
România are una dintre cele mai restrictive legislații în ceea ce privește consumul de alcool în rândul șoferilor.
Atât vechea lege, cât și noile reguli prevăd suspendarea permisului de conducere dacă testele indică prezența alcoolului în organism.
Dar, suplimentar, noile reguli adoptate de Guvern stabilesc că atunci când etilotestul indică o concentrație alcoolică în aerul expirat cuprinsă între 0.1 și 0.10, șoferii pot cere retestarea.
Dar, trebuie să aștepte cel puțin 15 minute și cel mult 20 de minute înainte de a sufla încă o dată în alcooltest. Concentrația alcoolică rezultată în urma acestei a doua testări va fi cea oficială.
Analize de sânge: Polițiștii sunt obligați să accepte solicitarea șoferilor
Înițial, Guvernul stabilișe că dacă și cea de-a doua testare indică o alcoolemie între 0.1 și 0.10, șoferul va fi amendat. În plus, permisul era suspendat 3 luni și nu putea solicita efectuarea unei analize de laborator.
Însă, Guvernul a venit cu o rectificare în acest sens.
Acum, dacă în aerul expirat va fi o concentrație alcoolică de până la 0.40, șoferul poate solicita analize de sânge.
„Dacă ai alcoolemie de la 0.01 la 0.40 și soliciți recoltare de mostre biologice de sânge, polițistul este obligat să te conducă să ți se recolteze”, a explicat polițistul Tavi Perțea pe canalul său de YouTube.
Acesta a mai spus că dacă la etilotest a rezultat o valoare de 0.2, cel mai probabil la analiza de sânge rezultatul va fi zero. Pentru că durează cel puțin 30 de minute până i se recoltează sânge. Timp suficient ca această cantitate mică de alcool să fie metabolizată în organism.
„Consider că cel mai bine era […] să se spună clar, la o alcoolemie sub 0.10, inclusiv, nu se aplică nicio sancțiune. Nu am văzut pe nimeni care să aibă o alcoolemie de 0.02-0.03 care să aibă capacitățile psihofizice afectate și să nu fie în stare să conducă”, a mai spus polițistul.
Opinia sa integrală o regăsiți în clipul video de mai jos.
VIDEO