La cât se ridica amenzile pentru mașinile fără cauciucuri de iarnă

Autor: ProMotor 29 oct. 2019 Știri auto
La cât se ridica amenzile pentru mașinile fără cauciucuri de iarnă

Am ajuns în acea parte a anului în care șoferii riscă amenzi dacă circulă fără cauciucuri de iarnă. Vremea se va răci accentuat în perioada următoare, iar montarea anvelopelor de iarnă nu mai poate fi amânată, așa că e bine să programați din timp o vizită la vulcanizare. În cazul în care veți fi surprinși de zăpadă fără cauciucuri de iarnă, amenzile pe care le puteți primi sunt consistente.

Când trebuie să ai cauciucuri de iarnă?

Conform Codului Rutier, montarea anvelopelor de iarnă sau a cele allseason este obligatorie atunci când drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului în care se întâmplă acest lucru. Prin urmare, dacă ești surprins de aceste fenomene meteo cu anvelopele de vară riști o amendă considerabilă.

Așadar, șoferii nu au un termen-limită până la care sunt obligați să-și doteze mașinile cu anvelope de iarnă (acum câțiva ani se vehicula termenul de 1 noiembrie), ci sunt obligați s-o facă ori de câte ori condițiile meteo o impun, în funcție de regiunea sau chiar zona prin care circulă.

Cum vremea se va răci în perioada următoare, nu ar strica să programați o vizită la vulcanizare, pentru a evita cozile interminabile care se vor forma odată cu primii fulgi de zăpadă. Sau, și mai drastic, posibilitatea de a nu putea folosi mașina în cazul apariției fenomenelor meteo specifice iernii.

Ce amenzi riști dacă nu ai cauciucuri de iarnă?

Pentru a scăpa de amendă, anvelopele de iarnă și cele allseason trebuie să fie inscripționate corespunzător cu marcajul M+S, M&S sau M.S., M și S fiind abrevieri pentru Mud (noroi) și Snow (zăpadă). În caz contrar, fapta este considerată contravenție de gravitate maximă, fiind încadrată în clasa a patra de amenzi (sancționată cu amendă între 9 și 20 de puncte de amendă). La o valoare actuală de 145 de lei pentru punctul de amendă, aceasta se traduce într-o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei.

După cum semnala ieri Poliția Română, valoarea amenzii depășește lejer valoare unui set de anvelope de iarnă în cazul celor mai multe mașini, așa că nu merită să încercați să păcăliți sistemul – s-ar putea să fiți nevoiți să plătiți de două ori.

Ca măsură suplimentară, Codul Rutier prevede, pe lângă pedeapsa amenzii, și reținerea certificatului de înmatriculare până la remedierea situației.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Pixabay.com



Comentarii
Inchide