Șoferii trebuie să fie atenți la schimbările recente de lege, mai ales dacă circulă în străinătate și să nu se mai bazeze exclusiv pe informațiile oferite de GPS, pentru că riscă o amendă uriașă.
Autoritățile din toată Europa operează permanent schimbări legislative, menite să crească siguranța în trafic.
Recent, Țara Galilor a redus limita maximă de viteză în localitate la 32 km/h (20 mph), de la 48 km/h (30 mph). Aceeași limită de viteză a fost impusă pe mai multe drumuri din capitala Marii Britanii, Londra.
În următoarea perioadă, cei care conduc o mașină prin aceste state, ar trebui să acorde o mai mare atenție semnelor de circulație și să nu se mai bazeze exclusiv pe informațiile oferite de dispozitivele GPS montate pe mașini.
Aceste sisteme moderne, menite să-i ajute pe șoferi, sunt dotate și cu un indicator al vitezei maxime. Acesta indică șoferilor care e viteza maximă cu care se pot deplasa pe un anumit tronson de drum.
Dar dacă soft-ul nu a fost actualizat recent, atunci nu va indica șoferului viteza maximă corectă. Astfel, aceștia riscă să circule mai repede decât prevede legea.
Iar poliția poate aplica, în aceste state, pentru depășirea vitezei o amendă de peste 1.000 de euro (~5.000 de lei).
Miniștrii galezi au fost de părere că o limită de 32 km/h ar reduce decesele și zgomotul. Totodată, ar încuraja oamenii să meargă mai mult pe jos sau cu bicicleta.
Și Organizațiile Națiunilor Unite, de mediu și de siguranță rutieră au susținut această mișcare.
„Îți va lua cu un minut mai mult pentru a-ți face călătoria. Dar vom salva viețile a 10 oameni în fiecare an ca urmare a acestei contribuții de un minut. Nu pare un târg nedrept”, a spus Mark Drakeford, premierul Țării Galilor, citat de BBC.
Legea va modifica limita de viteză pe aproximativ 35% din drumurile din Țara Galilor. Limitarea se va aplica pe drumurile unde stâlpii de iluminat nu se află la mai mult de 183 m (200 yarzi) unul de celălalt.
Țara Galilor a devenit primul stat britanic care scade atât de mult limita de viteză la nivel național. Decizia a fost intens criticată de o parte a politicienilor oponenți.
Dar premierul galez a explicat de ce a considerat necesară scăderea vitezei de deplasare.
„Îmi amintesc când a fost introdus etilotestul și câți oameni păreau să creadă că este ok să petreci noaptea în pub și apoi să conduci. Nu ne-am gândi niciodată să ne întoarcem la asta acum. Odată ce ne vom obișnui cu această nouă regulă, cred că oamenii se vor uita în urmă și se vor întreba de ce am tolerat atât de mult viteza excesivă în zonele urbane”, a mai spus Mark Drakeford.
Cei care vor depăși această limită de viteză riscă să fie amendați cu cel puțin 100 de lire (~580 de lei) și să primească 3 puncte de penalizare.
Dar Poliția galeză anunță că se va concentra în următorul an pe educație, nu pe amendarea șoferilor. Astfel încât conducătorii auto să fie informați corect asupra limitei de viteză, înainte de a fi penalizați.