Amendă uriașă dacă parchezi, fără drept, pe aceste locuri. Pentru cine sunt ele rezervate
O nouă lege a intrat în vigoare, în România, și îi sancționează drastic pe șoferi. Cei care parchează neregulamentar riscă să primească o amendă uriașă.
Legea 280/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial, la jumătatea lunii octombrie. Aceasta introduce, printre altele, o serie de obligații pentru administratorii de parcări.
Mai exact, toate centrele comerciale și instituțiile publice sau private au obligația să asigure locuri de parcare pentru gravide și persoane însoțite de copii până în 5 ani. Această obligație se aplică doar dacă există cel puțin 10 locuri de parcare disponibile.
Iar cei care vor parca pe aceste locuri, neregulamentar, vor primi o amendă uriașă.
Amendă de 10.000 lei dacă parchezi neregulamentar
„Constituie contravenție și se sancționează […] fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei”, stabilește prin Art. 6, lit. C, din legea 280/2023.
Aceeași sancțiune o riscă și instituțiile care dețin cel puțin 10 locuri de parcare și nu amenajează minimum 2 locuri pentru femeile gravide sau pentru persoane însoțite de copii mici.
Doar polițiștii, pompierii sau salvatorii aflați în exercitarea atribuțiilor au dreptul să parcheze pe aceste locuri.
Locuri de parcare pentru persoane cu handicap
În prezent, majoritatea instituțiile publice, private și administratorii de parcări publice asigură locuri de parcare pentru persoane cu handicap.
În aceste spații au dreptul să lase mașina toți cei care dețin un card-legitimație de parcare.
Conform legii, cardul dă dreptul atât persoanei cu handicap, cât și însoțitorilor sau familiei acesteia să parcheze pe locurile special amenajate.
„Persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită”, se precizează în Art. 65 (2), din Legea 448/2006.
Condiția este ca legitimația să fie afișată într-un loc vizibil, să fie valabilă și să conțină toate informațiile.