Amendă pentru șoferii care circulă cu mașina murdară. În ce situații sunt sancționați
Șoferii care circulă cu mașina murdară riscă să primească o amendă substanțială. Legea rutieră prevede mai multe situații în care conducătorii auto pot să fie sancționați.
Majoritatea șoferilor au grijă ca mașinile pe care le conduc să fie curate, atât în interior cât și la exterior. Dar, alții nu țin cont cât de murdar e autovehiculul și ies fără nicio problemă cu el pe șosea, chiar dacă e plin de noroi.
Iar asta poate să îi coste destul de scump, în anumite situații.
Amendă pentru șoferii care circulă cu mașina murdară
Codul Rutier interzice conducerea unei mașini dacă are numerele de înmatriculare sau înregistrare deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă.
Dacă numărului de înmatriculare nu poate fi citit, șoferul riscă să primească între 2 și 3 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de până la 495 de lei.
De asemenea, Codul Rutier interzice circulația mașinilor murdare sau acoperite cu materiale care pot pune în pericol circulația.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.
Ceea ce înseamnă că șoferii pot primi o amendă de până la 3.300 de lei, dacă circulă cu mașina murdară, din care cad bucăți de noroi sau pământ.
Șoferii, amendați dacă au geamurile murdare
Codului Rutier stabilește, de asemenea, că șoferii au obligația de a menține permanent geamurile mașinii curate.
Nu doar parbrizul, ci și geamurile laterale ale vehiculului și luneta.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”, stabilește Art. 101 (21) din Regulamentul e aplicare a OUG 195/2002.
În cazul în care geamurile sau parbrizul sunt acoperite de noroi, chiar și parțial, șoferul riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de până la 1.320 de lei.
Ești obligat să mergi la spălătorie dacă ai mașina murdară?
Legea din România nu te obligă să îți speli mașina, dacă aceasta e murdară.
Însă, așa cum se poate observa, riști să fii amendat dacă:
- numerele de înmatriculare sunt acoperite de noroi (2-3 puncte amendă);
- vizibilitatea este afectată (6-8 puncte amendă);
- noroiul depus pe mașină cade pe șosea (9-20 puncte amendă).
Însă, dacă pe mașină e doar praf, e suficient să ștergi cu o cârpă geamurile, farurile, stopurile și numerele de înmatriculare. Astfel, sunt mari șanse să eviți o amendă.
Dar de „sancțiunea” celor care vor scrie „spală-mă” pe praful de pe mașina ta probabil că nu vei scăpa.