Amenda pentru rovinietă: Unde se plătește și cum verifici perioada de valabilitate?

Publicat: 01 07. 2024, 13:32

Șoferii care au primit o amendă pentru rovinietă în 2024 trebuie să știe unde se plătește această sancțiune și, totodată, cum să verifice perioada de valabilitate a taxei de drum. Cei care ignoră sancțiunea ar putea fi executați silit.

Toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă rovinietă.

Aceasta reprezintă o taxă de drum impusă de stat pentru utilizarea infrastructurii rutiere.

Prețul rovinietei variază în funcție de tipul vehiculului, gabarit și perioada de valabilitate.

Cât costă rovinieta în 2024

Valabilitatea rovinietei este, în general, de o zi, o săptămână, o lună și un an. Dar, în funcție de categorie, există și alte intervale de valabilitate disponibile.
De exemplu, pentru un autoturism, care e încadrat în categoria A de tarifare, rovinieta costă în 2024:
  • 2.5 euro – o zi;
  • 3.3 euro – 10 zile;
  • 5.3 euro – 30 de zile;
  • 8.4 euro – 60 de zile;
  • 28 euro – un an.

Deși este precizat în euro, rovinieta se va achita în lei, la valoarea euro stabilită de Banca Națională a României.

Pentru vehiculele de transport marfă, taxa de drum este mai mare și poate depăși 1.200 de euro, în cazul camioanelor, de exemplu.

Sursa: CNAIR

Cum verifici rovinieta online după numărul mașinii?

Dacă nu știi când expiră rovinieta, poți verifica valabilitatea acesteia pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNADNR).

La secțiunea „verificare rovinietă” introduci numărul de înmatriculare și seria șasiului, apoi apeși pe „caută”. Astfel, vei afla data la care a fost plătită și când expiră taxa de drum.

Sau, dacă nu știi seria de șasiu, poți face verificare doar cu numărul de înmatriculare. Pentru asta, însă, trebuie să-ți creezi un cont pe un site privat. Accesezi www.evita-amenzi.ro, iar după ce introduci numele, numărul de înmatriculare, telefonul și email-ul, vei primi informații cu privire la valabilitatea rovinietei.

Cât este amenda pentru rovinietă

Compania Națională de drumuri are peste 100 de camere inteligente instalate pe șoselele naționale din toată țara.

Acestea detectează, cu ajutorul numărului de înmatriculare, vehiculele pentru care nu s-a plătit rovinieta.

Amenda pentru lipsa rovinietei este cuprinsă între 250 și 500 de lei, pentru persoanele fizice. Dar, poate ajunge și la 4.500 de lei, pentru camioanele de mare tonaj.

Șoferii pot fi sancționați, însă, doar o singură dată pentru lipsa rovinietei, în perioada în care nu le-a fost comunicată sancțiunea.

În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, se precizează OG 15/2002.

Unde se plătește amenda pentru rovinietă

Chiar dacă de sancționarea șoferilor care nu și-au cumpărat rovinietă se ocupă Compania Națională de Drumuri, sumele provenite din amenzile nu ajung în bugetul CNAIR.

Banii plătiți de șoferi pentru că au circulat fără rovinietă valabilă ajung la:

  • bugetul local, în cazul amenzilor aplicate persoanelor fizice;
  • bugetul de stat, în cazul amenzilor aplicate persoanelor juridice.

În cazul amenzilor pentru rovinietă aplicate persoanelor fizice:

  • se achită prin mijloace de plată online;
  • prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii;
  • la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale.

Amenda aplicată persoanelor juridice, pentru neachitarea taxei de drum se plătește prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului.

Amenda pentru rovinietă se prescrie?

Sancțiunea pentru lipsa rovinietei se prescrie dacă, în termen de 4 luni de când s-a constatat încălcarea legii, proprietarul mașinii nu a primit amenda.

Dar, din momentul în care a primit sancțiunea, acesta este bun de plată. Autoritățile statului au la dispoziție 5 ani pentru a impune achitarea sancțiunii.

Ceea ce înseamnă deschiderea unui proces de executare silită, în urma căruia proprietarul mașinii poate fi obligat să plătească inclusiv cheltuieli de judecată și penalități de întârziere.

Însă, dacă nu se demarează executarea silită în acest interval, atunci amenda se va prescrie.