Amendă de viteză pentru șoferii care circulă cu 40 km/h în localitate! De ce sunt aceștia sancționați

Autor: Radu Țuțulan 23 aug. 2023 Știri auto

Pare incredibil, dar Poliția Rutieră poate da amendă de viteză pentru șoferii care circulă cu 40 km/h în localitate, dar această sancțiune se aplică doar în anumite situații.

Limita de viteză în localitate este, în general, de 50 km/h. În unele cazuri, autoritățile locale au stabilit limite mai mari, de până la 80 km/h.

Astfel de situații întâlnim, de exemplu, în localitatea Românești, din Prahova, unde se poate circula pe DN1 cu o viteză maximă de 70 km/h.

Sunt, însă, situații în care limita a fost scăzută până la 30 km/h.

Amendă de viteză pentru șoferii care circulă cu 40 km/h în localitate

Astfel, în zona Fântânii Miorița, din București, de exemplu, autoritățile au scăzut limita de viteză la 40 km/h. De asemenea, în apropierea unităților de învățământ, viteza maximă nu trebuie să depășească 30 km/h.

În plus, pe aleile dintre blocuri și pe unele pasaje rutiere se întâlnește această limitare a vitezei, la cel mult 30 km/h.

Astfel, un șofer care conduce cu 40 km/h în aceste zone, încalcă legea. Chiar dacă se află în localitate, unde limita maximă e de 50 km/h.  Conducătorul auto depășește cu 10 km/h viteza maximă impusă în acea zonă.

Amenda pentru depășirea vitezei până în 10 km/h

În general, Poliția Rutieră nu îi sancționează pe șoferi în aceste cazuri. De cele mai multe ori, pot scăpa cu un avertisment. Dar, nu întotdeauna, mai ales dacă sunt constatate și alte infracțiuni. Din practică, chiar dacă au fost rare cazurile, polițiștii au dat amendă chiar și pentru depășiri mai mici de 10 km/h a vitezei maxime.

Pentru depășirea cu cel puțin 10 km/h a vitezei maxime legale stabilite, șoferii pot primi între 2 și 3 puncte de amendă. Asta înseamnă o sancțiune cuprinsă între 290 și 435 de lei.

Atenție, însă, pentru că sunt zone unde viteza maximă este limitată la 15 km/h. Fie din cauza unor lucrări, fie pentru că e în apropierea unor spitale sau grădinițe. Iar în condițiile în care prin această zonă vei circula cu 40 km/h, înseamnă că vei depăși cu 25 km/h viteza maximă legală. Ceea ce înseamnă o amendă de până la 725 de lei.

La ce viteză se suspendă permisul de conducere

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 29 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă (290 lei – 435 de lei) + 2 puncte de penalizare
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă (580 lei – 725 de lei) + 3 puncte de penalizare
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă (870 lei – 1.160 de lei) + 4 puncte de penalizare
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + 6 puncte de penalizare
  • peste 50 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
  • peste 70 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Noi limite de viteză

Pentru a întări și mai mult legislația, Senatul a adoptat un proiect prin care se stabilește un nou prag de viteză. Iar șoferii care îl vor depăși, rămân o jumătate de an fără drept de a mai conduce.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile […] depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, scrie în proiectul legislativ adoptat de Senat.

Același document stabilește că dacă șoferul care a primit această sancțiune recidivează în decurs de 6 luni de la momentul recuperării carnetului și depășește din nou limita de viteză, va primi în plus față de sancțiunea aferentă alte 30 de zile de suspendare a carnetului.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide