Ambreiajul folosit incorect. Greșeala învățată la școala de șoferi – VIDEO

Publicat: 16 02. 2024, 11:25
Actualizat: 16 02. 2024, 11:29

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vorbim despre o mașină cu transmisie manuală este folosirea corectă a ambreiajului. Foarte mulți șoferi nu știu să folosească o mașină cu transmisie manuală.

Cea mai nouă ediție a „Podcast cu Prioritate” îl are ca invitat pe George Grigorescu, una dintre cele mai importante personalități din lumea automobilismului românesc. Cu o viață petrecută în domeniul auto, George a devenit cunoscut, în primul rând, ca pilot de raliuri al Uzinei Dacia. Performanțele sale l-au propulsat în postura de pilot oficial Renault Sport, unde a continuat să cucerească numeroase premii naționale.

Cu titlul de Maestru al Sportului în Automobilism, George Grigorescu nu s-a oprit doar la performanțele individuale. A devenit profesor de pilotaj sportiv și copilotaj, iar expertiza sa în conducere defensivă l-a transformat într-un apreciat trainer în acest domeniu. Dedicându-și timpul nu doar competițiilor, ci și formării viitoarelor generații de piloți, a contribuit semnificativ la dezvoltarea automobilismului.

Mulți șoferi învață să folosească greșit ambreiajul încă din școala de șoferi

George Grigorescu a atins și subiectul legat de modul în care mulți șoferi deprind un obicei incorect în timpul școlii de șoferi. Foarte mulți dintre ei învață să folosească greșit ambreiajul, ceea ce poate duce la situații dezastruoase în trafic.

„Una dintre metehnele principale ale conducătorilor auto din România este apăsatul ambreiajului, care este o psihoză, o boală venită cu ea din școala de șoferi”, a spus George Grigorescu. El explică faptul că acest lucru se naște din teama cursanților de a nu le muri motorul.

„Instructorul îl învață să apese ambreiajul și mai întâi apasă ambreiajul, după care frânează. Rămâne ce meteahna asta și atunci când frânează pe autostradă la 120 la oră. Din punct de vedere siguranță este dezastruos”, a adăugat George Grigorescu.

De asemenea, el spune că oamenii nu știu să retrogradeze vitezele pentru o mai bună frână de motor, ba chiar că au existat cazuri în care cei care au venit la cursurile sale nu știau ce înseamnă a retrograda. „Când a auzit de retrogradare îmi spune discret: Are ceva legătură cu resursele umane? Am rămas efectiv gură-cască pentru că am fost întrebat dacă retrogradarea are legătură la curs cu resursele umane”, a declarat George.

VIDEO

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos: