Am văzut pe viu noul Renault Symbioz. Ce trebuie să știi despre fratele mai mare al lui Captur? – VIDEO
Segmentul SUV-urilor compacte este unul foarte disputat în prezent, iar Renault vrea să maximizeze potențialul de vânzări cu un nou model. Mai mare decât Captur, dar mai mic decât Austral, noul Renault Symbioz completează gama de SUV-uri a producătorului francez.
Noul Renault Symbioz este construit pe platforma CMF-B a alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, o platformă folosită pe modele precum Clio, Captur, Arkana, dar și Dacia Duster, printre altele. Noul SUV se situează în gamă între Captur și Austral, măsurând 4.413 mm în lungime, 1.797 mm în lățime și 1.575 mm în înălțime. De asemenea, Renault spune că mașina cântărește mai puțin de 1.500 de kilograme.
Platforma nu este singurul lucru împărțit cu Captur
Designul noului Symbioz respectă cea mai nouă filosofie de design a producătorului din Hexagon. Astfel, partea din față se aseamănă cu ceea ce am văzut pe Captur facelift, dar și cu Scenic E-Tech electric. Profilul ne aduce aminte, din nou, de Scenic. Mașina este mai lungă și mai spațioasă decât un Captur, iar forma mai pătrățoasă o dă de gol în această direcție. Dimensiunile mai mari sunt echilibrate de jante cu dimensiuni de până la 19 inch.
În partea din spate avem o abordare verticală, care să maximizeze spațiul în portbagaj. Renault Symbioz oferă cel puțin 492 de litri capacitate de încărcare. Suplimentar, bancheta poate culisa 16 centimetri, ceea ce majorează volumul portbagajului până la 624 de litri. Cu bancheta spate rabatată, Symbioz oferă un volum maxim de încărcare de 1582 de litri.
Interiorul este spațios și încorporează cele mai noi tehnologii de la Renault
Dacă v-ați mai urcat într-un Renault de nouă generație, vă veți simți ca acasă la bordul lui Symbioz. Planșa de bord are un design asemănător cu cea regăsită pe Captur, înglobând un tablou de bord digital de 10,3 inch, care este completat de ecranul central de 10,4 inch.
Acesta rulează sistemul OpenR Link de la Renault, bazat pe Android Automotive 12. Astfel, sistemul multimedia se aseamănă foarte mult în utilizare cu o tabletă Android, având servicii Google încorporate, precum Maps, Assistant, dar și Play Store, de unde puteți descărca aplicații precum Waze sau Spotify.
Pasagerii nu vor duce lipsă de spațiu. Dimensiunile mai mari față de un Captur îi oferă noului Symbioz nu doar mai mult spațiu pentru bagaje, ci și mai mult spațiu pentru pasageri, mai ales dacă vorbim despre locul pentru pasagerii din spate. În plus, plafonul panoramic Solarbay amplifică ideea de spațiu. Acesta nu folosește un oblon tradițional pentru a bloca razele solare, ci poate fi opacizat pe segmente prin apăsarea unui buton.
O singură motorizare disponibilă la lansare
Renault Symbioz va putea fi cumpărat inițial exclusiv cu motorizare full-hybrid ce dezvoltă 145 CP. O știm deja de pe modele precum Clio și Captur, iar o versiune a acestui tren de rulare este folosită inclusiv pe Dacia Jogger și noua generație Duster.
Fiind un propulsor full-hybrid, mașina nu are nevoie de încărcare la priză. Arhitectura hibridă tip serie-paralel combină două motoare electrice (un motor electric de 36 kW și un generator de pornire de înaltă tensiune HSG de 18 kW) cu un motor pe benzină de 1,6 litri și 94 CP, cuplat la o cutie multi-modală fără ambreiaj și o baterie de 1,2 kWh.
Cutia de viteze are 4 trepte pentru motorul pe benzină și 2 trepte pentru motorul electric principal. Motorizarea E-Tech full hybrid 145 combină funcționarea motorului cu ardere internă și a motorului electric în până la 14 moduri diferite pentru a eficientiza consumul de carburant.
Mașina pornește întotdeauna în modul electric, permițând șoferilor să rămână în modul complet electric până la 80% din timp în oraș, cu economii de combustibil de până la 40% în comparație cu un motor convențional pe benzină pe parcursul unui ciclu urban.
Pe autostradă, sistemul de propulsie este proiectat pentru a permite motorului cu ardere internă să pună în mișcare roțile direct, fără a pune în funcțiune motoarele electrice, ca în sistemele hibride convenționale. Producătorul anunță un consum mixt de 4,6 litri/100 km în ciclul de testare WLTP.
Renault Symbioz va fi disponibil în 4 niveluri de echipare
Producătorul anunță că noul său SUV va fi disponibil în 4 niveluri de echipare, după cum urmează: Evolution (care nu va fi disponibil la momentul lansării), Techno, Esprit Alpine și Iconic.
Symbioz are structura tabloului de bord la fel cu cea de pe Noul Captur. Echiparea Iconic dispune de un finisaj specific. Partea superioară este finisată cu vopsea specială pe echiparea Techno, un model de gradient albastru pe echiparea Esprit Alpine și un finisaj gradient de aluminiu satinat pe Iconic.
Fiecare dintre cele trei echipări are propria tapițerie specifică. La versiunea Techno, scaunele sunt tapițate într-o țesătură groasă, cu un logo discret brodat, cusături galbene și linii galbene și gri. Continuând designul specific acestei echipări, scaunele de pe Esprit Alpine au cusături albastre și părțile laterale embosate TEP, în timp ce spătarele și pernele scaunelor sunt tapițate în aceeași țesătură și look sportiv, precum panourile interioare ale portierelor și tabloul de bord.
Scaunele de pe echiparea Iconic sunt tapițate într-o țesătură cu ochiuri largi, inspirată de echipamentele sportive. Un fragment dintr-un logo mărit, ce prezintă cusături și dungi aurii, poate fi observat pe spătare. De asemenea, echiparea Iconic are șase airbag-uri și 29 de sisteme de asistență pentru șofer. Printre ele se numără conducerea autonomă de nivel 2, recunoașterea semnelor de circulație, frânarea automată de urgență, inclusiv pentru mersul cu spatele etc.
Renault nu a comunicat încă informații despre prețuri sau data de lansare pe piață a noului model, dar ne așteptăm ca noul Symbioz să ajungă la dealeri până la finalul acestui an.