Am testat Logan-ul electric: meritã 10.000 de euro?
Până când Dacia va ajunge să producă maşini electrice, vor mai trece mulţi ani. Deocamdată, cine vrea aşa ceva trebuie să-şi transforme singur Dacia în maşină electrică. Sau să apeleze la Marc Areny, francezul care şi-a propus să creeze maşina electrică low-cost. Bazată, cum altfel, pe cea mai cunoscută maşină low-cost a momentului: Dacia Logan.
Am aflat mai multe despre filosofia de viaţă şi despre intenţiile lui Marc Areny într-un interviu amplu. Însă acum ne interesează să vedem ce înseamnă transformarea unui Logan din prima generaţie în maşină electrică. Aşa încât am testat primul său Logan electric.
Aspect de maşină second-hand
Marc a început cu… începutul. Adică primul Logan pe care l-a convertit în maşină electrică este un exemplar din prima generaţie, achiziţionat ca maşină second hand. Aspectul său banal nu-ţi dă de înţeles că ar avea propulsie neconvenţională decât în momentul în care se apropie de tine şi nu auzi zgomotul motorului.
Apoi intervine ambianţa interioară, specifică unei maşini uzate. Primul impuls este să refuzi ideea că un Logan second-hand poate costa 10.000 de euro. Este de vreo 5 ori mai mult decât merită o astfel de maşină, nu?!
Însă lucrurile se schimbă odată ce te pui în spatele volanului şi ”îi dai cheie”. Logan-ul lui Marc nu porneşte ca o maşină obişnuită, ci ca o maşină electrică obişnuită: adică nu se aude nici pâs, doar indicatoarele se animă şi îţi dai seama că maşina e gata de plecare.
Locul rămas în compartimentul motor este suficient de mare pentru a încăpea atât motorul electric, cât şi o parte din baterii
După ce trece amuzamentul referitor la ”butonul nuclear” şi la displayul din gura de aerisire, bagi a-ntâia, apeşi acceleraţia şi… realizezi că lucrurile stau total diferit faţă de orice alt Logan. Asta deoarece motorul electric este muuuult mai eficient decât cel mai performant propulsor de pe Dacia. Iar, faţă de versiunea de bază de 1,4 litri şi 75 CP, Logan-ul electric pare că a primit muuuulţi steroizi.
Şi stabilitatea maşinii a avut de câştigat de pe urma pachetelor de baterii, care au coborât centrul de greutate şi îi permit acum să ia virajele fără ruliul specific unui Logan. În fine, chiar dacă din punct de vedere dinamic îţi poţi face de cap cu maşina, datorită cuplului disponibil instantaneu, vei prefera totuşi să mergi relaxat, doar eşti eco, nu?
Dinamic vorbind, Loganul electric este mult superior unui Logan „normal” de primă generaţie, fie el şi diesel
Maşina are şi minusuri: nu are aer condiţionat, nici servodirecţie, dar francezul ne promite că viitoarele exemplare vor avea aceste elemente, deşi ele scad din autonomia totală. În România, aerul condiţionat este, totuşi, o necesitate.
Testul pe larg poate fi citit pe Ecoprofit.ro, acolo unde poţi afla şi foarte multe detalii referitoare la costuri şi comportamentul rutier. Noi vom spune doar atât: invenţia francezului îndrăgostit de România are şanse să atragă atenţia celor de la Renault. Cine ştie, poate peste zece ani vom vedea şi înlocuitorul lui Logan cu versiune hibridă, dacă nu electrică…