Am auzit o poveste şi am crezut-o. Aici în România
Da, e o poveste din ţară pe care o credem pentru că ţara asta e ţara tuturor scamatoriilor. Nu am primit nici noi detalii oficiale, nume, mărci, modele, dintr-un singur motiv. Pentru că povestea s-a rezolvat până la urmă.
Presupunem că ai bani să-ţi iei o maşină nouă. La primul pas, te uiţi pe net şi-ţi faci o selecţie de variante care ţi s-ar potrivi. După ce mergi pe la dealeri, faci teste şi-ţi mai faci o dată socotelile, te hotărăşti la maşina optimă pentru bugetul şi nevoile tale actuale. Aşa ajungi la dealer, îl revezi, el se bucură că ai ales marca şi modelul pe care le comercializează şi discutaţi lucrurile finale. Puneţi la punct vânzarea.
Alegi opţiunile, culoarea şi cazi de acord cu un termen de livrare. După ce achiţi avansul sau suma întreagă, de unul singur, prin bancă sau prin alte instrumente de plată, fiecare cum poate şi cât are, aştepţi să vină maşina. Sună telefonul şi te bucuri ca un copil la care a venit Moşu’. Te duci să ridici maşina şi, euforic, nu eşti foarte atent la unele detalii. Apoi, în cel mai scurt timp, observi că maşina parcă a mai fost “purtată”. Ok, te interesezi şi afli că a fost expusă într-un showroom, iar dealer-ul recunoaşte. În acel moment, tu trebuie să fii conştient că nu ai cumpărat o maşină nouă. Mai ales că se văd semne de uzură, chiar dacă minore, maşina nu a venit – vorba românului – ţiplă. Iar odată ce dealer-ul a recunoscut că maşina a fost expusă în showroom sau folosită în alte scopuri de promovare a vânzărilor, e clar că poţi să invoci motive ca să ceri o altă maşină. Sigur că lucrurile pot fi reparate, însă ţine de tine dacă accepţi sau dacă ceri o altă maşină.
În povestea noastră, explicaţia dată cumpărătorului a fost că aia era singura maşină “nouă” care avea culoarea pe care a cerut-o cumpărătorul. Acum, ce înseamnă o maşină expusă în showroom? O maşină expusă în showroom înseamnă o maşină în care ar fi putut să intre şi 3 oameni, şi 300. O maşină ale cărei uşi ar fi putut fi trântite de 3 ori sau de 300. Sau o maşină la al cărei schimbător de viteze s-ar fi putut juca 3 oameni sau … 300. Sau o maşină la ale cărei butoane s-ar fi putut juca 3 sau 300 de oameni. Este o maşină testată, desigur, static. Deci nu mai este “chiar atât” de nouă.
Situaţia asta poate fi evitată prin discutarea acestui aspect din capul locului, cu dealer-ul. Trebuie să precizaţi că nu vreţi maşină expusă în showroom. Pentru siguranţa absolută e bine să cereţi maşina cu protecţiile din fabrică pentru transport. Sunt nişte protecţii exterioare şi foliile dinăuntru care sunt pe zonele expuse – praguri, ecranul display-ului, scaune etc. De obicei, la livrare, angajaţii dealer-ului le scot ca să pregătească maşina perfectă pentru livrare. Nu credem că va fi vreun dealer care va refuza să vă predea maşina nou-nouţă cu folii cu tot. Sfatul nostru!
Ţeapă clasică pe internet: Golf V, km daţi înapoi, atitudine de samsar – STARE IREPROŞABILĂ
Autor Alexandru Banu