Pe data de 9 martie, Poliția Română a organizat mai multe acțiuni rutiere, în toată țara, pentru combaterea conducerii pe drumurile publice a autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
Pe parcursul zilei, polițiștii au aplicat 8.181 de sancțiuni contravenționale, dintre care 178 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului și 8.003 reprezentând alte sancțiuni potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice.
De asemenea, au fost reținute 561 de permise de conducere, dintre care 199 pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului.
De asemenea, au fost constatate 156 de infracțiuni, dintre care 69 pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului, iar 15 pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive.
Un conducător auto a fost depistat conducând un autoturism, pe Drumul Național 1, în județul Prahova, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive (canabis). În cauză, a fost întocmit dosar penal.
Un alt bărbat a fost depistat conducând un autoturism, în municipiul Giurgiu, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive (pozitiv pentru substanțe precum heroină și amfetamină). Și pe numele acestuia, a fost întocmit dosar penal.
Alți doi șoferi au fost depistați la volan, în timp ce se aflau sub influența băuturilor alcoolice, (0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,66 mg/l). Și în cele 2 cazuri, a fost întocmit dosar penal.
O alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancționează cu amendă şi suspendarea permisului pentru 3 luni (90 de zile).
Conform legislației din Romania, atunci când șoferii sunt prinși cu o îmbibație de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.