Ai voie să tractezi rulotă cu permis Categoria B? Este permisă montarea, dar nefolosirea cârligului de remorcare?
Piața „caselor” pe roți se dezvoltă tot mai mult și în țara noastră, dar șoferii ar trebui să știe că nu au voie să tracteze rulotă cu permis Categoria B, decât în anumite condiții.
Codul Rutier stabilește o serie de reguli pe ce trebuie respectate de toți conducătorii auto care vor să tracteze o remorcă sau o rulotă. Iar aceste reguli fac referire la greutatea maximă a atelajului.
Ai voie să tractezi rulotă cu permis Categoria B?
Codul rutier permite șoferilor care au un permis de conducere pentru Categoria B să atașeze o remorcă sau o rulotă. Principala condiție este ca acest atelaj să aibă o greutate limitată.
„Posesorul unui permis categoria B are dreptul să conducă un ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg. Deci, fie că vorbim de o rulotă sau o remorcă simplă, greutatea acesteia nu trebuie să fie mai mare de 750 kg”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, profesor de legislație rutieră.
De asemenea, legea permite atașarea unui atelaj doar dacă ansamblul nu depășește 3.5 Tone, iar masa totală maximă autorizată a remorcii nu depășește masă proprie a autovehiculului.
Mai exact, greutatea cumulată a autoturismului și rulotei nu trebuie să depășească 3.500 kg, iar greutatea rulotei maxim calculată nu trebuie să fie mai mare decât a mașinii.
Ce tip de permis îți trebuie pentru rulotă?
Pentru a putea tracta o rulotă care nu îndeplinesc limitele explicate mai sus, șoferii din categoria B trebuie să obțină și categoria E pentru permisul de conducere. Mai exact, Categoria BE.
„Permisul de conducere se eliberează pentru […] categoria BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg”, se precizează în Art 30, Pct. 1c, din HG 1391/2006.
Cursul necesar prin care să intri în posesia unui permis durează în jur de o săptămână și însumează mai multe ore practice de conducere a unei mașini cu remorcă.
Ai voie să circuli cu un cârlig de remorcare montat?
Sunt multe țări europene care interzic circulația mașinilor cu un cârlig de remorcare care nu este folosit. În alte state, singura obligație este ca acesta să nu acopere numărul de înmatriculare.
Problema este că prezența unui cârlig de remorcare pe o mașină poate avaria serios un alt autovehicul, în cazul unei tamponări.
Legislația din România nu menționează, însă, nimic în acest sens, ceea ce înseamnă că ai voie să circuli cu un cârlig de remorcare (dispozitive de cuplare) fără să tractezi sau să transporți ceva.