Pe drumurile de țară, dar nu numai, este foarte posibil să întâlnești utilaje agricole care merg cu viteză redusă. Unele dintre acestea, însă, nu au dreptul legal de a circula pe o șosea publică. De exemplu, ai voie să depășești un motocultor prin încălcarea liniei continue, ținând cont că acest utilaj nu poate fi folosit pe un drum public?
Drumurile publice pot fi folosite doar de anumite vehicule și numai dacă sunt respectate toate regulile de circulație. În caz contrar pot fi aplicate amenzi și chiar pedepse cu închisoarea.
De exemplu, poți circula cu un tractor, o combină sau un alt utilaj agricol pe drumurile publice. Chiar și cu o căruță se poate circula, dacă administratorul drumului nu interzice acest lucru. Dar nu cu un motocultor.
Pentru că sunt destinate activităților agricole, majoritatea motocultoarelor nu sunt dotate cu lumini sau cu sisteme de semnalizare. Astfel, nu au dreptul de a circula pe drumurile publice.
„Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna și a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate”, se precizează în Art. 12 din legea 195/2002.
Deoarece motocultorul e dotat cu motor, nu intră în categoria de vehicul tras sau împins, ci este autopropulsat. Dar, pentru că nu are elementele minime de siguranță impuse de lege, nu poate fi înregistrat sau înmatriculat.
Astfel, motocultorul nu poate circula, legal, pe drumurile publice din România, nici măcar pe cele din localitate. Acesta poate fi transportat de la o locație la alta doar cu un alt vehicul sau într-o remorcă.
Conform legii, nu ai voie să încalci linia continuă pentru a efectua o depășire, indiferent de obstacolul întâlnit.
„Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.
Totuși, legea rutieră stabilește câteva excepții în ceea ce privește efectuarea unei depășiri. Dar aceste excepții fac referire doar la zona în care e efectuată această manevră.
„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.
Dar, în ceea ce privește nerespectarea indicatoarelor și marcajelor rutiere nu există nicio excepție.
Așadar, nu ai voie să depășești un motocultor prin încălcarea liniei continue. Aceeași situație este valabilă în cazul în care depășești un biciclist sau o mașină oprită.
Cu toate că circulația motocultoarelor pe drumurile publice este interzisă, dacă șoferii întâlnesc un astfel de utilaj, trebuie să-l depășească fără a încălca, la rândul lor, legea.
Conform legii, cel care efectuează o depășire este obligat să:
De asemenea, se interzice depășirea vehiculelor:
Cu toate că legea nu prevede excepții, polițiștii țin cont de anumite aspecte și aplică sancțiuni în spiritul legii. De exemplu, dacă banda e blocată de un motocultor oprit, nu vei fi sancționat dacă îl depășești prin încălcarea liniei continue. Dar, desigur, trebuie respectate toate celelalte reguli de depășire.