Ca șofer, cu siguranță te-ai regăsit măcar o dată în situația de a conduce pe un drum cu linie continuă și de a avea în fața ta un vehicul lent, precum un tractor agricol sau o căruță. Sau chiar un obstacol care să îți împiedice continuarea drumului, precum un copac căzut sau o groapă în carosabil. Ei bine, într-o asemenea situație ești nevoit să încalci marcajul continuu pentru a putea face depășirea. Totuși, ce se întâmplă dacă te vede un polițist făcând asta?
Pe marginea acestui subiect a vorbit și youtuberul Tavi Perțea într-un clip postat recent pe pagina sa. Polițist de meserie, Perțea le-a oferit urmăritorilor săi câteva lămuriri concrete referitoare la această situație cu care te poți întâlni în trafic!
În primul rând, trebuie să vorbim despre ceea ce înseamnă din punct de vedere legal depășirea, acest lucru fiind definit de Art. 45 din Codul Rutier: “Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”.
Mai departe, știm cu toții că depășirea este interzisă atunci când se încalcă marcajul continuu, lucru definit de Art. 120, Alin. 1, Lit. (i) din Codul Rutier: “Se interzice depăşirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere”.
Așadar, până aici, legea este foarte clară și ne spune clar că nu există niciun fel de excepții pentru încălcarea marcajului continuu. Astfel, dacă vei fi surprins de un polițist încălcând linia continuă pentru a depăși un vehicul lent sau un obstacol, ți se va putea aplica o sancțiune contravențională și ți se va reține permisul de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.
Totuși, de ce există atunci nelămuriri pe acest subiect în rândul șoferilor? Ei bine, tot la Art. 120, Alin. 1 din Codul Rutier trebuie să ne îndreptăm atenția, dar de data aceasta la Lit. (d), care spune că “Se interzice depăşirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m”. Atenție însă, și această excepție se aplică numai în acele cazuri în care nu există un indicator care să interzică depășirea.
Ne-am lămurit cu privire la partea teoretică, însă ce se întâmplă, de fapt, în practică, atunci când alegi să depășești un obstacol sau un vehicul lent încălcând marcajul continuu?
Există, bineînțeles, situații în care ești obligat să depășești un obstacol care îți împiedică înaintarea. Spre exemplu, banda ta de rulare este blocată de un copac căzut sau de o mașină care s-a stricat și nu mai poate porni. Evident, într-o astfel de situație, ar fi absurd să fii sancționat pentru încălcarea marcajului continuu. Astfel, chiar dacă ai fi surprins de un polițist, mai mult ca sigur nu vei fi sancționat!
Mare atenție însă, manevra trebuie făcută în siguranță. Așadar, asigură-te înainte de toate că din sens opus nu vine o mașină, că din spate nu vine o altă mașină cu viteză și așa mai departe. În cazul producerii unui accident, oricât de mult ar înțelege polițistul situația, mai mult ca sigur că legea va fi aplicată și vei fi găsit vinovat pentru depășire pe linie continuă.
VIDEO: