Ce pățești dacă ești prins conducând o mașină cu transmisie manuală dacă ai făcut școala pe automată
Legea interzice tuturor celor care au făcut școala de șoferi pe un vehicul cu transmisie automată să conducă o mașină cu transmisie manuală, dar, în practică, această prevedere nu poate fi aplicată.
Ordinul nr. 574 din 1 aprilie 2005 stipulează la articolul 16 că „în cazul în care candidatul trece proba practică cu un vehicul echipat cu schimbător de viteze automat, acest lucru va fi înscris la rubrica de restricții din permisul de conducere” și „orice permis care conține această mențiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbător de viteze automat”.
Permisul de conducere va fi marcat cu ”78”
Pe carnet, această restricție va fi notată cu cifra ”78” în dreptul vehiculului pentru care șoferul a obținut drept de conducere.
O altă referire la acest aspect este în Ordinul 268 din decembrie 2010, unde la articolul 15 se precizează că „posesorii permiselor de conducere în care se găsesc mențiuni privind dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie automată, care solicită obținerea dreptului de a conduce autovehicule cu transmisie manuală din aceeași categorie, trebuie să susțină o nouă probă practică, sub condiția prezentării documentului al cărui model este prevăzut în anexa nr. 9, care atestă efectuarea, într-o scoală de conducători auto, a unui număr de cel puțin 6 ore de conducere practică a unui autovehicul cu transmisie manuală”.
Practic, legislația stabilește că cei care au făcut școala de șoferi pe o mașină cu transmisie automată, pot conduce o mașină cu o cutie manuală doar după ce au făcut alte 6 ore de conducere pe un vehicul cu transmisie manuală și au susținut un nou examen practic pe acest tip de autoturism.
Ce spune instructorul auto
„Dacă un elev a făcut școală pe o mașină cu schimbător manual, atunci legea îi permite să conducă și un vehicul cu transmisie automată. Dar, dacă o persoană a făcut școala pe mașină cu transmisie automată, deci cu schimbător automat de viteze, atunci nu va avea dreptul să conducă o mașină cu transmisie manuală”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, fost profesor în cadrul Școlii de Poliție din Câmpina.
Totuși, acesta precizează că, din punct de vedere al atenției în trafic și al respectării legislației rutiere, școala este la fel pentru toți cursanții, indiferent pe ce tip de mașină fac orele.
Singura diferență o face folosirea pedalei de ambreiaj, care la mașinile cu transmisie automată nu există. Astfel, ceea ce învață în plus cei care fac ore pe o mașină cu transmisie manuală este să folosească piciorul stâng pentru a cupla și decupla ambreiajul și a putea pleca astfel de pe loc, din rampă sau din pantă.
Ce sancțiuni prevede legea
Aceasta este însă principala problemă în aplicarea celor două ordine privind dreptul de a conduce. Legea nu stabilește nicio sancțiune pentru cei care conduc o mașină cu schimbător manual, deși au obținut carnetul pe o mașină cu transmisie automată.
Astfel, în cazul în care un conducător auto aflat la volanul unei mașini cu schimbător manual e oprit de polițiști și aceștia constată că are restricție fiindcă a făcut școală pe o mașină cu cutie de automată, el nu va putea fi sancționat în niciun fel.