Ai voie să conduci în parcare dacă nu ai permis? Ce scrie în Codul Rutier 2024

Autor: Radu Țuțulan 12 sept. 2024 Știri auto
Ai voie să conduci în parcare dacă nu ai permis? Ce scrie în Codul Rutier 2024

Pentru mulți șoferi de astăzi, parcarea din spatele blocului sau din zona unui mare magazin a fost locul în care au urcat pentru prima dată la volan. Nu este un drum intens circulat, poți rula cu viteză redusă și, în general, ai spațiu pentru a exersa câteva manevre. Dar, conform Codului Rutier 2024, ai voie să conduci în parcare dacă nu ai permis?

Toate magazinele mari au amenajate locuri de parcare pentru clienți. Aceste spații se întind, uneori, pe câteva mii, chiar zeci de mii de metri pătrați.

De asemenea, în spatele blocurilor și în zonele mai libere din marile orașe sunt amenajate parcări publice.

Regulile și indicatoarele rutiere din parcări trebuie respectate?

Toate drumurile de acces din aceste parcări private sau publice sunt destinate circulației autovehiculelor.

Ceea ce înseamnă că șoferii trebuie să respecte toate regulile de circulație, conform Codului Rutier 2024. Așadar, indicatoarele, marcajele rutiere, limitele de viteză și restul regulilor de circulație sunt obligatorii.

Iar cei care încalcă legislația rutieră pot fi sancționați atât de Poliția Rutieră, cât și de agenții de la Poliția Locală, pentru anumite abateri.

Ai voie să conduci în parcare dacă nu ai permis?

Pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice, este obligatoriu ca șoferul să dețină un permis auto valabil.

Deoarece și parcările sunt asimilate drumurilor publice, regula este aceeași. Așadar, nu ai voie să conduci în parcare dacă nu ai permis auto. Indiferent că este vorba de o parcare publică, de parcarea unui magazin sau de zona din spatele blocului. Cât timp acel drum este deschis circulației publice, regulile se aplică întocmai.

Singura parcare în care poți conduce dacă nu ai permis este cea privată. Ceea ce înseamnă că accesul este limitat, iar responsabilitatea aparține administratorului parcării.

De asemenea, este legal să circuli fără a deține permis de conducere pe drumurile private. Deci, acele zone care țin de domeniul privat, unde accesul este restricționat.

Ce riști atunci când conduci în parcare fără a deține permis auto

În primul rând, riști să produci un accident de circulație!

Recent, în București, un tânăr de 16 ani, fără permis, a lovit mortal un băiețel de 9 ani și a rănit-o grav pe sora acestuia. Adolescentul riscă acum 5 ani de închisoare.

Mai mult, proprietarul mașinii, cel care i-a încredințat autovehiculul deși era conștient că adolescentul nu are permis, riscă până la 3 ani de detenție.

Așadar, conducerea pe drumul public a unui vehicul pentru care e necesară deținerea unui permis auto este infracțiune. Fapta se pedepsește între 1 și 5 ani de închisoare cu executare.

De asemenea, încredințarea mașinii unei persoane care nu deține permis de conducere este tot infracțiune. În acest caz pedeapsa este între 6 luni și 3 ani de închisoare, sau amendă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide