Ai voie să circuli pe banda 2 dacă nu depășești alt vehicul? În ce situații sunt sancționați șoferii

Autor: Radu Țuțulan 04 feb. 2024 Știri auto
Ai voie să circuli pe banda 2 dacă nu depășești alt vehicul? În ce situații sunt sancționați șoferii

În general, banda 2 de circulație este folosită de șoferi atunci când depășesc un alt autovehicul. Dar, pot fi sancționați șoferii care merg pe această bandă nejustificat?

Codul Rutier stabilește regulile pe care toți șoferii sunt obligați să le urmeze, inclusiv modul în care trebuie folosite benzile de circulație.

Astfel, conform legii, toate vehiculele sunt obligate să circule pe prima bandă a oricărui tip de drum. Și doar când intră în depășire au dreptul să ruleze pe banda 2.

Ai voie să circuli pe banda 2 dacă nu depășești alt vehicul?

Când circulația se desfășoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcție de intensitatea traficului și viteza de deplasare, având obligația să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane”, se stabilește prin Art. 42 din Codul Rutier.

Așadar, banda 2 trebuie folosită doar de vehiculele care se află în depășire.

Dacă drumul e liber, șoferii nu au voie să circule decât pe banda 1. Și numai în situația în care administratorul drumului a stabilit viteze minime de deplasare pentru fiecare bandă, atunci șoferii pot să se încadreze pe altă bandă, corespunzătoare vitezei pe care o au.

Amendă pentru șoferii care circulă neregulamentar pe banda a doua

Poliția are posibilitatea de a-i amenda pe șoferii care circulă neregulamentar pe banda a doua.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind circulația pe benzi”, se precizează în Art. 101 (1) din legea circulației.

Astfel, conducătorii auto care circulă pe banda 2, când banda 1 e liberă, riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce reprezintă o sancțiune cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei.

2024: Clase de sancțiuni și amendă

Din 2024, punctul de amendă reprezint 5% din salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă că valoarea acestuia este, în prezent, 165 de lei.

Astfel, există cinci clase de sancțiuni:

  • clasa I (2-3 puncte-amendă): 330 – 495 lei;
  • clasa a II-a (4-5 puncte-amendă): 660 – 825 lei;
  • clasa a III-a (6-8 puncte-amendă): 990 – 1.320 lei;
  • clasa a IV-a (9-20 de puncte-amendă): 1.485 – 3.300 lei;
  • clasa a V-a (21-100 de puncte-amendă): 3.465 – 16.500 lei.

Practic, cea mai mică amendă pe care o poate primi un șofer este de 330 lei. Iar cea mai aspră sancțiune ar fi de 16.500 de lei, adică peste 3.000 de euro.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Shutterstock.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide