Ai RCA la o companie insolvabilă? Poţi ajunge să plăteşti sume mari din propriul buzunar
Reprezentanţii transportatorilor rutieri din România susţin că ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) ar trebui să atenţioneze utilizatorii de RCA, respectiv carte verde, să încheie poliţe la societăţile de asigurare solvabile.
Motivul este lesne de înţeles. În situaţia în care un asigurător intră în faliment, chiar dacă Fondul de Garantare ar mai avea resurse pentru despăgubiri, acestea sunt limitate la 100.000 euro pe cererea de despăgubire, informează Digi24.ro.
Citeşte şi GALERIE FOTO. D33, un concept italienesc care trebuia să relanseze Dacia
Citeşte şi VIDEO. Întâmplare uimitoare în Bucureşti. Un bărbat a fost reţinut cu forţa de controlorii RATB
Citeşte şi Limuzina de 60.000 de euro cu care se plimbă Mitropolitul Ardealului. GALERIE FOTO
Într-un comunicat remis de Agerpres, se precizează că orice sumă care trebuie despăgubită peste această valoare rămâne în răspunderea utilizatorilor.
”Sumele maximale de despăgubire pot fi limitate la 5 milioane de euro precum în România sau nelimitate precum în Franţa. Conducătorul auto al unui autoturism din România care produce o vătămare corporală severă unui director general de bancă din Franţa, poate ajunge să plătească sume de peste 10 milioane de euro despăgubiri, în condiţiile în care poliţa unei firme viabile i-ar acoperi dauna. În cazul unei firme de asigurări româneşti în insolvenţă, tot ce depăşeşte suma suportată de Fondul de Garantare — 100.000 euro, va trebui suportat de utilizatorul poliţei RCA/carte verde”, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Citeşte şi FOTO Cum a reuşit un preot să aibă acest număr imposibil la maşină
Oficiali ai UNTRR consideră că permiţând funcţionarea în continuare a unor astfel de firme în România, ASF expune consumatorii de RCA/carte verde la riscuri de plată de până la 4,9 milioane de euro pentru eventuale daune produse în România, iar pentru daune produse în alte ţări sumele vor fi mult mai mari.
‘Măsurile de creştere a solvabilităţii aplicabile cu 1 ianuarie 2016, pun în dificultate şi asiguratorii şi asiguraţii. Societăţile de asigurări au nevoie de mai mulţi bani, iar acţionarii nu sunt dispuşi să mai aducă bani de acasă pentru o afacere care nu e mereu atât de profitabilă pe cât s-ar fi aşteptat’, se mai precizează în comunicat.
Citeşte şi Veste bună pentru şoferi: Dacă iei amendă, măcar nu vei mai sta la coadă
Citeşte şi GALERIE FOTO Ce maşini poţi cumpăra în România cu 8000 de euro
Citeşte şi TEST DRIVE: În lupta din clasa medie, Renault are un Talisman norocos – VIDEO + GALERIE FOTO
Citeşte şi Dacia a lansat cutia automată Easy-R
Citeşte şi Ce maşini poţi cumpăra în România cu 7000 de euro. GALERIE FOTO