Încălcarea anumitor reguli de circulație atrage atât răspunderea persoanei aflate la volanul mașinii, cât și a proprietarului. Iată care sunt abaterile rutiere din cauza cărora poate fi sancționat și șoferul și persoana care a împrumut un autovehicul.
Cei care obișnuiesc să împrumute mașina personală altor persoane ar trebui să fie foarte atenți pe mâna cui lasă vehiculul.
Pentru că dacă șoferul încalcă anumite reguli rutiere, și proprietarul mașinii poate fi tras la răspundere. Iar în anumite situații, ambii riscă să ajungă la închisoare.
Nu este nimic greșit să împrumuți mașina altei persoane care deține permis de conducere valabil și nu a consumat alcool sau droguri.
Dar, sunt situații în care proprietarul se poate trezi acasă cu amendă, chiar dacă altcineva s-a aflat la volanul mașinii sale.
Șoferul care a împrumutat mașina de la o altă persoană este unic răspunzător dacă:
Proprietarul mașinii este unic răspunzător dacă:
Excepția fac doar situațiile în care mașina a fost furată sau luată fără acordul proprietarului. Caz în care trebuie depusă plângere la poliție.
Proprietarul mașinii este tras la răspundere, împreună cu șoferul, dacă respectivul conducător auto:
Șoferii care sunt prinși de poliție că au condus fără a deține permis de conducere, riscă până la 5 ani de închisoare. Aceeași pedeapsă e aplicată și celor drogați sau băuți.
Conducătorii auto care au permisul suspendat, retras sau anulat și sunt prinși la volan, riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare.
Și, conform Art. 335 (3) din Codul Penal, aceeași sancțiune o riscă și persoana care încredințează un vehicul unei astfel de persoane.
Așadar, dacă împrumuți mașina altei persoane care comite una dintre infracțiunile de mai sus, riști între 6 luni și 3 ani de închisoare sau amendă penală.