Ai fost „prins” de radar când ai permisul suspendat? În ce situații fapta nu e considerată infracțiune
Sunt mai multe abateri din cauza cărora șoferilor le poate fi suspendat carnetul de conducere. Dar ce se întâmplă dacă în acest interval conducătorul auto este din nou „prins” de radar și are permisul suspendat?
Dacă un șofer este prins că a circulat cu mai mult de 50 km/h peste limita legală, permisul îi va fi suspendat.
De asemenea, carnetul de conducere poate fi suspendat atunci când șoferul e prins că vorbește la telefon în timp ce conduce.
În ce situații se suspendă permisul auto
Permisul de conducere poate fi suspendat pentru 30 de zile în următoarele situații:
- folosirea sau ținerea în mâna a unui telefon, tabletă, laptop sau orice dispozitiv mobil;
- depășirea coloanei de mașini oprite la semafor sau la trecerea de cale ferată;
- neacordarea de prioritate vehiculelor sau pietonilor;
- trecerea pe culoarea roșie a semaforului;
- depășire neregulamentară;
- nerespectarea semnalelor polițistului rutier;
- acumularea a 15 puncte de penalizare;
- neprezentarea la poliție în 24 de ore de la producerea unui accident soldat doar cu pagube materiale.
Dacă în cazul situațiilor de mai sus, permisul va fi suspendat o lună, sunt mult alte care duc la interzicerea dreptului de a mai conduce timp de 2 luni.
Suspendarea permisului pentru 60 de zile se dispune dacă:
- s-a produs un accident de circulație ca urmare a neacordării de prioritate, depășirii neregulamentare sau dacă șoferul a trecut pe roșu;
- nu a fost respectată interdicția temporară de circulație pe un drum public;
- a fost efectuată o depășire neregulamentară;
- nu au fost respectate regulile de circulație referitoare la coloane oficiale sau conducătorul auto s-a intercalat într-o astfel de coloană;
- a circulat pe sens opus, prin încălcarea regulilor de depășire
- șoferul cumulează din nou 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la dată expirării ultimei suspendări a permisului.
Când se reține permisul de conducere pentru 90 de zile
Poliția poate dispune suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile în situația în care șoferul:
- a condus sub influență alcoolului, dacă fapta nu constituie infracțiune;
- a circulat cu mai mult de 50 km/h peste limita de viteză;
- a condus un vehicul cu probleme la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție.
Totodată, se dispune reținerea carnetului pentru 120 de zile în cazul în care șoferul:
- pe autostradă a întors sau a mers pe contrasens;
- nu a respectat regulile la traversarea cu calea ferată;
- a depășit cu peste 70 km/h limita legală de viteză.
De când se calculează suspendarea permisului
Legislația rutieră din țara noastră prevede două situații.
În cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în unul din următoarele cazuri:
- din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare;
- din momentul depunerii dovezii înlocuitoare, de către conducătorul auto, la oricare unitate de poliţie rutieră în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia.
Iar cel de-al doilea caz e acela în care se reține permisul de conducere, șoferul primind o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. În această situație, suspendarea se calculează din ziua în care a fost întocmit procesul verbal de constatare a abaterii care a dus la suspendarea permisului.
Ce se întâmplă dacă ai fost „prins” de radar când ai permisul suspendat?
Șoferii care urcă la volan și au permisul suspendat, fără a avea o dovadă cu drept de circulație, comit o infracțiune. Dacă vor fi prinși, riscă până la 3 ani de închisoare.
Dar, în cazul în care au o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, cu drept de circulație, iar aceasta este valabilă, atunci fapta nu e considerată infracțiune.
Iată ce se întâmplă, de exemplu, dacă un șofer depășește cu 55 km/h limita de viteză legală și are permisul suspendat, circulând cu o dovadă înlocuitoare.
„Se reține dovada eliberată cu drept de circulație, aflată în termenul de valabilitate, și se eliberează o nouă dovadă cu drept de circulație, însă termenul de valabilitate al noii dovezi nu îl poate depăși pe cel al primei dovezi. Se aplică sancțiunea contravențională, cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă și se dispune reținerea permisului de conducere pentru încă 90 de zile. Astfel, această a doua perioadă de suspendare se va adăuga la prima și cele două se vor cumula”, au explicat pentru ProMotor reprezentanți ai Brigăzii Rutiere București.
Ceea ce înseamnă că șoferul va avea două sancțiuni care se execută distinct. Astfel, dacă șoferul a avut inițial permisul reținut pentru 60 de zile pentru efectuarea unei depășiri neregulamentare, după expirarea acestei perioade, va „executa” cea d-a doua suspendare, pentru depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h.
Așadar, perioada totală de suspendare a permisului va fi de 150 de zile.
„Când o persoană căreia i-a fost reținut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârșește, în perioada în care are drept de circulație, o nouă contravenție pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune”, stabilește Art 104 (2) din lega 195/2002.
În ce situații se suspendă permisul fără drept de circulație
Permisul de conducere se reţine de către poliţie o dată cu constatarea faptei, fără ca șoferul să primească drept de circulație în următoarele cazuri:
- conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, dacă este constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
- conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, dacă sunt constatate de poliţie împreună cu specialiştii instituţiilor abilitate;
- nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
- neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
- depășirea cu peste 70 km/h a vitezei legale;
- neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliţie competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident, dacă acesta a avut ca urmare pagube materiale.