Ai două anvelope noi? Experții recomandă să fie montate pe spate, nu pe față

Autor: Ionuț Vîlciu 16 sept. 2024 Știri auto
Ai două anvelope noi? Experții recomandă să fie montate pe spate, nu pe față

Experții în anvelope spun că peste jumătate dintre șoferi nu se folosesc de acest truc atunci când schimbă anvelopele. Cum este corect să montăm o pereche nouă de cauciucuri?

Atunci când achiziționăm două noi anvelope, bunul simț ne spune că cea mai bună variantă este să le montăm pe față, însă experții Michelin contrazic acest lucru. Chiar dacă poate părea modalitatea corectă, pe care mulți șoferi o folosesc, experții au altă opinie.

Ei spună că în momentul în care vrem să înlocuim anvelopele uzate de pe față, nu ar trebui să punem noile anvelope pe această punte. În schimb, ele ar trebui montate pe spate, iar anvelopele pe care le-am avut pe spate să fie mutate pe puntea spate.

Într-un interviu acordat pentru publicația britanică AutoExpress, Brian Porteous, directorul tehnic al Michelin Marea Britanie, a spus recent că până la jumătate dintre șoferii britanici nu aveau idee că acest lucru era necesar în momentul actualizării anvelopelor și că nici multe magazine de anvelope nu știau asta.

Sfatul Michelin pentru rotirea anvelopelor

Dar de ce ți-ai dori cele mai bune anvelope pe spate, când cele de pe puntea față se ocupă de direcție, dar și de grosul frânărilor puternice. Totul se rezumă la stabilitatea mașinii.

Montarea anvelopelor în spate reduce la minimum șansele de supravirare, mai ales dacă asfaltul este umed. „Odată ce vehiculul este stabil, atunci puteți începe să vă gândiți la frânare și tracțiune”, a declarat Porteous. „Veți afla că există suficientă frânare și tracțiune de la anvelopele parțial uzate din față.”

Logica din spatele acestui lucru este aceea că subvirarea este mai ușor de controlat decât supravirarea. Mulți șoferi ar putea intra în panică atunci când simt că spatele mașinii derapează, astfel că subvirarea este considerată a fi un comportament mai sigur pe drumurile publice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide