Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească despăgubiri de circa 55.000 de lei unei firme de asigurări, după ce 19 şoferi au reclamat că li s-au stricat maşinile din cauza gropilor de pe străzile municipiului, instanţele dând câştig de cauză asiguratorului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
O societate de asigurare din Cluj-Napoca a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2008 şi a solicitat plata a 55.000 de lei, ca o măsură de recuperare a banilor, după ce a plătit această sumă către 19 şoferi care au reclamat că şi-au stricat maşinile în gropile de pe străzile municipiului.
Instanţele de la Judecătoria Sectorului I Bucureşti, Judecătoria Cluj-Napoca şi Tribunalul Cluj au dat câştig de cauză societăţii respective, motivând că vina pentru starea străzilor aparţine Primăriei.
Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că din suma totală de 55.000 de lei au fost efectuate plăţi în ultima perioadă, în funcţie de sentinţele rămase definitive emise de magistraţi.
„Pe rolul instanţelor clujene mai sunt procese în diverse faze pe tema despăgubirilor privind avarierea unor maşini din cauza gropilor de pe străzi”, au spus sursele citate.
Societatea de asigurare a solicitat, în 2010, în instanţă, Judecătoriei Sectorului I Bucureşti obligarea Consiliului Local Cluj-Napoca la plata sumei totale de 54.929,49 lei reprezentând despăgubiri achitate într-un număr de 19 dosare de daună, sumă la care s-a solicitat adăugarea dobânzii legale calculate, în unele cazuri, începând cu noiembrie 2008.
În 7 martie 2016 Tribunalul Cluj a obligat Consiliul Local să achite pentru un singur dosar de daună 5.691 lei ca despăgubiri, 3.585 lei dobândă legală şi 4.862 lei reprezentând cheltuieli de judecată, sumele fiind aprobate, marţi, în şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca.
Instanţa a reţinut, în acest caz, faptul că un şofer a condus maşina în 25 februarie 2008 pe strada Oaşului din Cluj-Napoca şi a intrat într-o groapă, avariind partea din faţă a autovehicolului.
„Din raportul de experiză tehnică reiese că starea drumului public a cauzat şocul mecanic ce a condus la producerea daunelor. (…) Drumul local pe care s-a produs evenimentul rutier nu era menţinut într-o stare tehnică corespunzătoare, ceea ce era responsabilitatea administratorului drumurilor şi anume a Consiliului Local Cluj-Napoca”, au arătat magistraţii clujeni.
Într-un alt dosar de daune se menţionează că un alt şofer a condus maşina pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca în data de 3 mai 2008, iar aceasta a suferit avarii la scutul motor şi la baia de ulei după ce a intrat într-o groapă. Societatea de asigurare a achitat costul reparaţiilor şi s-a îndreptat în instanţă asupra Primăriei Cluj-Napoca pentru recuperarea sumei de 1.718 lei.
„Instanţa apreciază că prin nerespectarea obligaţiei de a menţine drumurile pe care le administrează în stare tehnică corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă, Consiliul Local Cluj-Napoca se face vinovat de producerea evenimentului de pe Bulevardul Muncii soldat cu avarierea autoturismului. Dacă ar fi procedat prin semnalizarea cu indicatoare rutiere a existenţei unei gropi în carosabil care să avertizeze conducătorii auto sau dacă ar fi procedat la astuparea gropii exista posibilitatea evitării producerii evenimentului soldat cu avarierea autoturismului”, se menţionează în sentinţa Judecătoriei Cluj-Napoca din 28 februarie 2013.