Afacere ilegală cu permise auto pentru analfabeți! Cum s-a îmbogățit un șofer STB
Un șofer al Societății de Transport București (STB) a devenit faimos printre cei care nu știau să scrie și să citească. Bărbatul reușea să obțină permise auto pentru analfabeții care erau dispuși să plătească mii de euro.
Un șofer de autobuz, care lucra pentru STB, a făcut avere pe spinarea analfabeților din toată țara. Acesta a pus la punct un sistem de fraudare a examenului auto, care a funcționat „ca uns” din 2013 până acum.
Practic, bărbatul îi ajuta pe cei care nu știau să scrie și să citească, să obțină totuși permisul.
Afacere ilegală cu permise auto pentru analfabeți
Poliția a identificat, până acum, 26 dintre șoferii care au dat bani grei să treacă proba teoretică. Afacerea a pornit în 2013, când șoferul de autobuz și un amic al acestuia s-au gândit la o modalitate ingenioasă, dar ilegală, de a face bani.
Șoferul se înscria și el la examen, sub pretextul că intenționează să obțină permis de conducere pentru altă categorie. În sală, se așeza lângă „client” și îi indica cu degetul ce răspuns să bifeze.
Au fost cazuri în care candidații nici măcar nu cunoșteau literele și aveau nevoie de indicații precise, scrie Adevărul. Anchetatorii au stabilit că șoferul de autobuz a reușit prin această metodă să obțină 26 de permise auto pentru analfabeți.
De-a lungul timpului, șoferul și amicul său au devenit mult mai tehnici. Au început să folosească un router, o baterie de motocicletă, telefoane mobile, căști și camera video. Iar prin intermediul acestora indicau răspunsurile corecte clienților din sală.
Câți bani plăteau analfabeții pentru un permis
Taxa pentru acest „ajutor” era, în 2013, de 1.500 de euro. Dar, în 2022, când a fost prins, șoferul ajunsese să perceapă nu mai puțin de 7.000 de euro pentru serviciile sale.
În total, anchetatorii au stabilit că acesta a câștigat aproximativ 50.000 de euro și peste 142.000 de lei.
În cei 9 ani, șoferului STB și partenerului săi li s-a dus vestea în toată țara. Și au devenit faimoși printre indivizii incapabili să învețe legislație, care era analfabeți în adevăratul sens al cuvântului. Nu știau să scrie, să citească, dar voiau să conducă mașina.
Astfel, erau ajutați să-și facă mutație la București, pentru a susține proba teoretică. Iar examenul îl luau, fără să fi citit o pagină de teorie sau legislație.
Degeaba și-a recunoscut faptele
După ce a fost prins în flagrant, șoferul și-a recunoscut faptele. El a semnat un acord de recunoaștere și a spus anchetatorilor cine erau clienții săi.
Dar în momentul în care instanța a analizat faptele comise, a respins acest acord.
„Inculpatul ar beneficia de o clemență nejustificată în raport de natura săvârșirii acestui tip de fapte penale […] iar societatea în general ar primi un semnal că organele judiciare sunt dispuse să manifeste o înțelegere sporită față de persoanele care nu se supun dispozițiilor legii”, se arată în motivarea judecătorilor.
Astfel, șoferul și complicele lui vor fi judecați în procedură clasică.