Adio stare de urgență! Ce se întâmplă din 15 mai și cum vom circula în continuare
Starea de urgență nu va mai fi prelungită după data de 15 mai, ceea ce înseamnă că o serie de măsuri stabilite prin ordonanțe militare nu vor mai pute fi aplicate. Ce se întâmplă din 15 mai și cum vom circula în continuare depinde acum foarte mult de deciziile Parlamentului și mai puțin de cele ale Guvernului.
Klaus Iohannis a declarat că nu va prelungi starea de urgență, iar din 15 mai va intra în vigoare starea de alertă. Președintele a precizat că vor fi deschise saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele. În aceste condiții, va fi posibil să circulăm fără probleme în interiorul localităților, dar recomandarea autorităților este să păstrăm toate măsurile pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Din localități se va putea ieși pentru probleme medicale, în interes de serviciu, dar și pentru activitate sportivă individuală.
„Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență și, în acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține, evident, epidemia sub control, vom intra într-o așa-numită stare de alertă. Deci starea de urgență va fi înlocuită prin starea de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii și noi clar suntem, din păcate, încă într-o epidemie de COVID-19”, a declarat luni președintele Klaus Iohannis.
Potrivit șefului statului, după 15 mai vor fi deschise saloanele de înfrumusețare (inclusiv frizeriile), cabinetele stomatologice și muzeele. În plus, se va putea circula în interiorul localităților fără a trebui completată o declarație în acest sens. Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, însă și aici vor exista excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de asemenea, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. În continuare vor fi interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Acest lucru va fi valabil și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber.
Din 15 mai, starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă, pentru a se putea lua în continuare măsuri de limitarea a răspândirii coronavirusului. Odată instituită starea de alertă, orice limitări sau restrângeri de drepturi ar putea fi impuse doar prin adoptarea unui act normativ de tipul unei legi organice.
Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a explicat la Digi24 că și pe timpul stării de alertă pot fi restrânse anumite drepturi și libertăți individuale, dar nu se pot institui amenzi și nici ordonanțe militare.
„În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizând că ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență. „Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a mai spus el, precizând că, din punctul lui de vedere, era de preferat varianta legii în locul ordonanțelor militare pentru actuala stare de urgență.
Guvernul și Președintele analizează ipoteza declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgență instituită prin decret de Klaus Iohannis. Este o măsură necesară pentru a putea fi menținute, legal, unele dintre restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, cum ar fi închiderea restaurantelor și a altor domenii de activitate cu public.
Starea de urgenţă a fost instituită pe întreg teritoriul ţării pe 16 martie şi a fost prelungită de preşedintele Iohannis, ulterior, până pe 14 mai, inclusiv. Ce se întâmplă din 15 mai depinde acum de actele cu valoare de lege adoptate de Parlament.