Acestea sunt cele mai rapide mașini electrice din lume

Publicat: 27 09. 2022, 11:36
Actualizat: 27 09. 2022, 11:40

Există foarte multe modele de mașini electrice, iar ele sunt subiectul principal de discuție în industria auto. Sunt o tehnologie de viitor, care oferă spațiu mai mult, sunt mai eficiente și pot fi foarte rapide.

Carwow a alcătuit o listă cu cele mai rapide mașini electrice ale momentului. Vehiculele prezente pe această listă sunt clasate în funcție de viteza lor maximă și de timpul de accelerație de la 0 la 100 de kilometri pe oră. Chiar dacă unele dintre ele împărtășesc aceeași viteză maximă, mai sus clasate vor fi cele cu accelerații mai bune.

Este prezentă și Dacia Spring

Prima mașină din acest top este micul model electric de la Dacia, anume Spring. Producătorul nu are un timp oficial de accelerare, dar viteza maximă este de 125 km/h.

Smart EQ fortwo și Seat Mii Electric au aceeași viteză de vârf de 130 km/h, doar că Smart-ul este marginal mai rapid în sprintul 0-100.

Mazda MX30 este primul vehicul complet electric creat de Mazda. Acesta are o viteză de vârf de 140 km/h.

Honda E este următoarea mașină care apare în acest top. Micul hatchback electric cu tracțiune spate reușește să atingă o viteză de vârf de 145 km/h și face 0-100 în 8,3 secunde.

Urmează șase mașini care au aceeași viteză maximă, anume 150 km/h. Ele sunt ordonate în funcție de care ajunge mai rapid la 100 de kilometri pe oră. Cele șase modele sunt Citroen e-C4X, Fiat 500 Electric, DS3 E-Tense, Peugeot e-208, apoi urmează surata lui e-208, Opelul Corsa-e. Cea mai rapidă mașină dintre cele șase este Mini Electric, care sprintează de la 0 la 100 km/h în doar 7,3 secunde.

Urmează Renault Megane E-Tech, cu o viteză maximă de 160 km/h. Este aceeași vitează maximă pe care o are și modelul Born de la Cupra, doar că acela reușește să accelereze mai rapid.

Cele mai rapide mașini electrice oferite de Toyota, Lexus și Subaru ating viteza maximă de 161 de kilometri pe oră. Dintre acestea, cea mai lentă este varianta Lexus UX300e, iar Toyota bZ4X și Subaru Solterra au timp de accelerare identici.

Hummer EV este un nume la care nu multă lume s-ar aștepta. Cu toate acestea, colosul care cântărește aproximativ patru tone are o viteză maximă de 170 km/h. Mai impresionant este faptul că accelerează de la 0 la 100 km/h în circa 3 secunde.

În continuare avem două mașini din Grupul Volkswagen. Skoda Enyaq RS și Volkswagen ID.4 GTX ating aceeași viteză maximă de 180 km/h, doar că ID.4 GTX o face mai rapid. Volvo C40 Recharge le lasă în urmă pe amândouă. Acesta sprintează de la 0 la 100 km/h în doar 4,7 secunde și se oprește la 180 km/h, la fel ca toate Volvo-urile moderne. Cu toate acestea, există o mașină cu o viteză de vârf identică, dar cu o accelerație mai rapidă. Este vorba de BYD Han.

În afară de Taycan Sport Turismo, singurul break electric existent pe piață este MG5 EV. Acesta are o viteză maximă de 185 km/h. Accelerația sa nu se compară însă cu cea a lui Hyundai Ioniq 5, care face 0-100 în doar 5,2 secunde.

Mașini care sparg bariera celor 200 de kilometri pe oră

Nissan Ariya sparge bariera și atinge 200 km/h. Urmează un SUV de lux creat de producătorul chinez Hongqi. Acesta se numește E-HS9. Cu o viteză maximă tot de 200 km/h vine și Jaguar I-Pace, XPeng G9 sau Mustang Mach E. VinFast VF8 ar avea o viteză ceva mai mare de 200 km/h, sau cel puțin așa declară producătorul vietnamez.

Chiar dacă Volvo limitează mașinile la 180 km/h, Polestar nu o face. Modelul electric 2 are o viteză de vârf de 205 km/h.

Facem un salt mare și ajungem în zona celor 235 de kilometri. Mașina capabilă de această vitează de vârf este Genesis GV60.

Următoarele trei mașini împart aceeași viteză de vârf de 250 km/h: BMW iX M60, Mercedes-Benz EQS 53 AMG și Audi RS e-tron GT. O altă mașină despre care se presupune că atinge 250 km/h este Faraday Future FF91.

Mai adăugăm 10 și ajungem la 260 km/h. Aici vom întâlni modele precum Kia EV6 GT sau Porsche Taycan Turbo S.

Mașini electrice la fel de rapide ca un supercar

Cu o viteză de vârf de 312 km/h, NIO EP9 intră în teritoriul supercar-urilor.

Tot acolo ajunge și Lotus Evija, cu o viteză maximă de 322 km/h. Aceeași viteză de vârf o are și sedanul american Lucid Air Sapphire.

Pininfarina are un supercar electric care poate atinge 350 km/h, dar nu se compară cu mașinile de ultimele de locuri. Pe locul trei se află Aspark OWL, cu o viteză maximă de 400 km/h. Deus Vayanne reușește să atingă viteze de peste 400 km/h.

Cea mai rapidă mașină electrică din lume este Rimac Nevera, cu o viteză maximă de 415 km/h.

VIDEO

Sursa: Carwow