Această placă de bază este probabil revoluţia anului 2017

Autor: Alexandru Banu 11 oct. 2017 Știri auto
Această placă de bază este probabil revoluţia anului 2017

Suntem atât de conştienţi că zilele condusului sunt aproape de final, că nu conştientizăm asta. Sigur nu o facem cu viteza cu care ar trebui să o facem. Azi, lucrurile se schimbă atât de repede la un nivel mic şi înlănţuit încât nu ne dăm seama că, de fapt, lucrurile se schimbă la cel mai mare nivel. Vorbim de nivelul fizic.

Amintiţi-vă că acum 20 de ani, un hard disk de 850 de megabytes era cel mai mare. Azi, un SSD de mărimea unui card bancar are 2 terabytes, adică de 2.000 de ori capacitate mai mare într-un volum de vreo 4,5 ori mai mic, la o greutate de câteva ori bune mai mică.

Maşinile electrice, un SF acum 10-15 ani, încep să ia o felie de la an la an mai mare din cota de piaţă totală. Maşinile electrice nu mai sunt o surpriză nici pentru un om de la ţară. Sunt ceva normal. Poate nu a condus una badea Vasile, dar ştie despre ce e vorba.

Maşinile autonome sunt şi ele din ce în ce mai deştepte. Ţin viteza singure, accelerează în funcţie de distanţa de cel din faţă şi de cel din spate, pun frână la fel, schimbă banda când au spaţiu de manevră, deci intervenţia şoferului este din ce în ce mai mică.

Gradele de autonomie ale maşinior sunt 6 de la 0 la 5. Primul, adică 0, este maşina clasică. Apoi, de la 1 la 5, şoferul este din ce în ce mai puţin întrebuinţat la volan. Deja s-a ajuns la gradul 3 de autonomie, care înseamnă intervenţia şoferului numai când maşina îi cere asta. Trebuie să fie pregătit să preia controlul volanului şi al pedalelor atunci când maşina îl anunţă din timp, nu subit. Când ai gradul 5 de autonomie nu mai ai deja nevoie de pedale şi volan, ci de o tabletă pe care să citeşti ProMotor.ro şi de o cafea de acompaniament.

Aici vom ajunge rapid. Din acest motiv am făcut introducerea. Lucrurile se mişcă mult mai repede decât vă imaginaţi. Iar NVIDIA ne demonstrează azi asta. Dacă până acum aveai nevoie de un portbagaj cu plăci de bază şi procesoare ca să ajungi la nivelul 5 de autonomie pe o maşină, azi ai această placă proaspăt-lansată care face totul. E de mărimea unei plăci de bază normale, pe care o ai în desktop-ul de acasă.

Placa Pegasus face 320 de trilioane de calcule pe secundă. Nici nu ştim să punem zerouri câte trebuie ca să exprimăm corect valoarea asta. Este de 10 ori mai rapidă decât computer-ul NVIDIA pe care îl înlocuieşte (Drive PX2 AI  – unde AI vine de la artificial intelligence). În fiecare secundă, Pegasus foloseşte un terabyte de informaţie pentru aceste procesări.

Cele 4 procesoare calculează informaţiile primite de la 16 senzori care analizează camere, radare, lidare (Light Detection and Ranging, o tehnologie cu LASER) şi unităţi cu ultrasunete.

Fix 225 de companii din industria maşinilor autonome vor folosi din 2018 această tehnologie pentru dezvoltarea maşinilor complet autonome, inclusiv a celor de mari dimensiuni, cum ar fi camioanele. NVIDIA a spus că placa Pegasus este mai evoluată de 50 până la 100 de ori decât cele mai avansate unităţi de calcul de pe maşinile de azi.

Autor Alexandru Banu

  

 

 

 

 

 


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide