În 2011, Naţiunile Unite au demarat un program numit ”Deceniul Acţiunilor pentru Securitatea Rutieră”, având ca principal scop reducerea numărului de accidente rutiere mortale – o dată cu creşterea numărului de maşini vândute în lume, a crescut şi numărul victimelor accidentelor.
Conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2010 s-a înregistrat un număr de 1,24 de milioane de morţi în accidente rutiere pe întreg mapamondul. Vorbim de o valoare similară cu aceea înregistrată în 2007, deci accidentele letale revin pe un trend ascendent.
Practic, accidentele rutiere au devenit a opta cea mai importantă cauză de deces în lume, iar prognozele OMS sunt foarte pesimiste, deoarece în următorii ani accidentele rutiere vor urca până pe locul 5 în acest top, dacă nu se vor lua măsuri mai drastice de prevenire.
OMS arată că în Europa sunt cele mai puţine accidente auto, cele mai sigure ţări din acest punct de vedere fiind Suedia, Marea Britanie şi Ţările de Jos, în timp ce la polul opus se situează Africa, unde s-a constatat o creştere îngrijorătoare a victimelor în accidente rutiere.
Organismul internaţional precizează că doar 28 de ţări beneficiază de legislaţii complete în materie de securitate. Ceea ce înseamnă că 93% din populaţia lumii este expusă riscurilor, deci se impune urgentarea adoptării unor legi clare de circulaţie.
Principalii factori responsabili de accidentele auto letale sunt: