Accidentele auto, printre cele mai mari temeri ale românilor
România este în coada clasamentului UE din perspectiva numărului deceselor din accidente rutiere. Nu este de mirare că accidentele auto sunt printre cele mai mari temeri ale românilor, potrivit unui sondaj UNSAR-IRES.
Dacă anul trecut românii se temeau cel mai tare că un incendiu le-ar pune în pericol agoniseala (60%), anul acesta cea mai mare temere a românilor este posibilitatea izbucnirii unei noi crize financiare. Nu mai puțin de 67% din respondenți au menționat această frică în cursul sondajului. Pericolul de îmbolnăvire, al doilea indicat anul trecut pe lista temerilor românilor (58%), a trecut anul acesta abia pe locul al patrulea (56% din respondenți).
Potrivit celei mai noi ediţii a Barometrului UNSAR-IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România (2021), accidentele rutiere rămân o prezență constantă în topul celor mai mari temeri ale românilor. În timp ce anul trecut riscul de accidente auto era menționat pe poziția a doua, la egalitate cu cel de îmbolnăvire (58%), anul acesta a trecut pe poziția a treia, dar cu un procent mai mare de îngrijorare (62%).
Accidentele auto, printre cele mai mari temeri ale românilor. Cu toate acestea, se circulă haotic
Chiar dacă românii percep clar riscurile unui accident rutier, semn că sunt conștienți de probabilitatea ridicată de a avea un astfel de accident, aste nu le schimbă foarte mult comportamentul în trafic. România se află pe ultimul loc în UE ca număr de morți în accidente rutiere, cu o medie de 85 de decese la un milion de locuitori. Cifra este de peste două ori mai mare decât media UE, care este de 42 de decese la un milion de locuitori.
În România au murit anul trecut 1.646 de persoane în urma unor accidente rutiere, potrivit cifrelor comunicate de Poliție. Cifra reprezintă aproape 10% din totalul deceselor din accidente rutiere înregistrate în 2020 la nivelul întregii Uniuni Europene. Partea proastă este că în România trăiește numai 4% din populația UE, ceea ce reprezintă o diferență catastrofală.
Topul riscurilor de care se tem românii este completat de incendiu (62%, în creştere de la 60% în 2020) îmbolnăviri (56%, în scădere de la 58%), dezastre naturale, precum cutremurul, inundaţiile sau alunecările de teren (54%, la fel ca în 2020), furt (51%, faţă de 56%), fenomene meteo severe (48%, în creştere de la 47%) şi alte accidente, precum cele casnice (48%, faţă de 45% în 2020).
O privire scurtă pe graficul de mai sus scoate în evidență o altă trăsătură a românilor. Mai exact, un remarcabil procent de aproximativ 15% nu se teme de nimic – „bunul Dumnezeu” nu figura ca variantă de răspuns.
Barometrul IRES-UNSAR privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor în România a fost realizat pe un eşantion format din 1.336 respondenţi cu vârsta între 18-50 de ani, în mai 2021.