Accesarea ilegală a semafoarelor din Capitală. Viceprimarul: Cel care a introdus alte diagrame a lucrat în sistem / Angajaţi ai Primăriei, la poliţie / Ultima decizie a PMB
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat că există un cerc restrâns de persoane bănuite că ar fi accesat ilegal semafoare din Bucureşti, subliniind că cel care a introdus diagrame pentru culorile roşu şi verde a lucrat în sistemul de programare al unităţilor semafoarelor.
„Persoana care a introdus alte diagrame este o persoană care a lucrat în sistemul de programare al unităţilor semaforice de pe raza municipiului Bucureşti”, a declarat viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, la Antena3.
Potrivit acestuia, este exclusă presupunerea ca semafoarele să fi fost accesate de către hackeri: „Intervenţia nu a fost una electronică, cu o intervenţie mecanică de pe spaţiul public, prin aceea că acele căsuţe ale semaforului au fost deschise. Să se deschidă acestea au anumit tip de cheie şi un anumit tip de poziţie de extragere al capacului de protecţie, deci nu e pur şi simplu un capac care să apere de ploaie şi de vânt”.
La rândul său, Poliţia Capitalei informează, duminică, faptul că imediat ce un reprezentant al Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti a sesizat că s-ar fi intervenit la semaforizarea de pe B-dul Nicolae Grigorescu – Policlinica Titan, echipaje ale Brigăzii Rutiere s-au deplasat pentru a asigura fluenţa traficului şi pentru a efectua investigaţii.
„Pe parcursul zilei de astăzi (duminică, n.r.) se vor desfăşura mai multe activităţi, în care vor fi implicaţi şi specialişti ai Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti, au fost solicitate date necesare în conturarea situaţiei de fapt, urmând a se stabili şi situaţia de drept”, informează Poliţia Capitalei.
Primăria Capitalei a anunţat, sâmbătă seară, că au avut loc accesări ilegale ale sistemului de semaforizare din Bucureşti, subliniind că a fost deja depusă o plângere penală. Primăria mai arată că au fost introduse alte diagrame ce stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor.
„Reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A., în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus astăzi o plângere penală după ce ieri şi astăzi (28 şi 29 decembrie 2018) au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave. Mai exact, s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie (deşi acestea au sisteme de siguranţă) şi au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni). Dacă echipele de intervenţie ale Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A. nu interveneau cu promptitudine există un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afişa culoarea verde din toate direcţiile)”, informează Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, după prima accesare a dispozitivului trecerii de pietoni din faţa Policlinicii Titan, din 28 decembrie, situaţia a fost remediată rapid, iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, fiind exclusă varianta unei erori.
„Astăzi, 29 decembrie, a avut loc o nouă accesare, în acelaşi loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roşu-verde, a rămas blocat pe culoarea galbenă intermitent. Menţionăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele. În zona Policlinicii Titan există mai multe camere de supraveghere şi în aceste momente se lucrează la identificarea persoanelor care au intervenit la echipamente”, mai subliniază municipalitatea.
Mai mulţi angajaţi ai Primăriei au mers la secţia de poliţie
Aurelian Bădulescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că mai mulţi angajaţi se află la această oră la secţia de poliţie pentru a furniza eventuale informaţii care pot duce la concluzii în ancheta privind accesarea ilegală a semafoarelor.
„Toate imaginile pe care le-am surprins pe camerele de vederi au fost predate organului de urmărire penală, acesta în continuare încercând să indentifice persoanele care au accesat în mod neautorizat aceste casete de la semafoare (…) Eu până la acest moment, ca urmare a ingerinţelor transmise de procurori, nu am vizionat aceste casete”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei.
Potrivit acestuia, persoana, sau persoanele care au accesat ilegal semafoarele provin din sistem.
„Este clar că persoana care a intervenit neautorizat la acele casete este o persoană care a lucrat cu acest tip de activităţi. Pot să vă spun că înainte de acest incident, şi după, am evaluat toate persoanele din cadrul direcţiilor de specialitate ale Primăriei Municipiului Bucureşti, rezultatul fiind negativ. Deci, vorbim de o persoană care a fost în sistem, iar acum este în afara lui”, spune Bădulescu.
Viceprimarul Capitalei mai spune că dumincă a avut loc o şedinţă de urgenţă la Primăria Capitalei, în cadrul căreia s-a stabilit intensificarea supravegherii semafoarelor.
„Duminică, la şedinţă, s-au discutat măsurile pe care le-am luat la nivelul PMB de supraveghere a acestor unităţi de comandă pentru semafoare, activităţi care vor fi implementate de Poliţia Locală Bucureşti. La acest moment, mai mulţi angajaţi ai PMB sunt la dispoziţia organelor de urmărie penală furnizând informaţii pe care aceştia le solicită”, a conchis Bădulescu.
Ultima decizie a Primăriei Capitalei
Primăria Capitalei transmite că a luat măsuri suplimentare privind supravegherea semafoarelor din Bucureşti, după ce, zilele trecute, acest sistem ar fi fost accesat ilegal de indivizi necunoscuţi.
„Având în vedere incidentele înregistrate în perioada 28-29 decembrie la sistemul de semaforizare din intersecţia de la Policlinica Titan, la Primăria Municipiului Bucureşti a avut loc astăzi, 30 decembrie, o şedinţa tehnică la care au participat, alături de viceprimarul Aurelian Bădulescu, reprezentanţi ai Adminstraţiei Străzilor împreună cu operatorul sistemului de semaforizare, Compania Municipală Managementului Traficului Bucureşti SA (CMMTB), precum şi reprezentanţi ai Direcţiilor de specialitate cu atribuţii în domeniu din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei, transmis duminică.
Potrivit PMB, în cadrul şedinţei s-au stabilit pentru perioada următoare procedurile suplimentare de monitorizare şi control a tuturor intersecţiilor din Capitală.
„De asemenea, echipele de intervenţie ale CMMTB se află 24/24 în teren pentru a remedia, în caz de necesitate, eventualele defecţiuni la sistemul de semaforizare, aşa cum s-a procedat şi până acum”, mai spun reprezentanţii PMB